Skip to content

Balota: Katastrofalan način vođenja zdravstvenog sistema

Da je upravljanje zdravstvenim sistemom Crne Gore godinama unazad više nego problematično to je danas potvrdio ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazavši da je zdravstveni sistem pred kolapsom zbog finansijskih problema. Ne čitav, ali ogroman dio problema je napravljen za vrijeme 42. Vlade koja je lošim planiranjem i raspodjelom sredstava dovela zdravstveni sistem u egzistencijalnu krizu.

Mi iz Socijaldemokratske partije smo još i tada ukazivali na probleme koje će proizvesti plan tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića. Ponavljam činjenice koje sam iznio još u decembru 2021. godine:

  • Neizmirene obaveze Fonda za zdravstveno osiguranje biće blizu 50 miliona eura.
  • Urušavanje modela finansiranja zdravstvenog sistema biće značajno izraženo ukidanjem doprinosa za zdravstvo. Fond u ovakvom sistemu gubi smisao jer kontrole u zdravstvenom sistemu za koje je zadužen više nemaju svrhu.
  • Svjetska Banka i MMF su u svakom izvještaju u zadnjih 15 godina podržavale model finasiranja koji je uspostavljen, i obezbjeđivali značajna finansijska sredstva.

Dragoslav Šćekić kao tadašnji direktor Fonda zdravstva je tada ćutao i podržavao poteze ministra Spajića a poslanici SNP-a su glasali za takav budžet, međutim, sada se Šćekić, u ulozi ministra zdravstva iz SNP-a čudi i upozorava na problem. Ovo je krajnje populistički potez.

Prvi potez nove Vlade jeste da ispravi ovaj nerazumni potez i dovede stvari u normalu ali najviše me brine ćutanje stručnih tijela zdravstvenog sistema (komore, udruzenja, fakulteti..).

prof. dr Adis Balota

potpredsjednik SDP