Skip to content

Počasni predsjednik

Ranko Krivokapić

Mjesto rođenja: Kotor

Diplomirani pravnik, položio usmeni magistarski ispit na Pravnom fakultetu u Beogradu – oblast međunarodni odnosi. Studijski boravci u Kongresu Sjedinjenih američkih država i britanskom Lloyds-u u Londonu. Alumnista je Atlantskog programa partnerstva »Program Trans-Atlantskog Savjeta za mlade lidere« koji je okupio 30 državnih lidera sa obje strane Atlantskog okeana.

Predśednik Skupštine Crne Gore od 2003. godine do 2016. godine, u 22, 23, 24 i 25 sazivu Skupštine.

Početkom devedesetih bio je jedan od osnivača Demokratskog Foruma koji je osnovan sa ciljem uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori.

Biran za poslanika u deset saziva. Prvi put 1989. godine u crnogorskom Parlamentu, u Skupštini SRJ od 1993. – 1997. godine i Skupštini Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 2003. – 2006. godine.

Nakon referenduma o državno pravnom statusu Crne Gore, oktobra 2006. godine izabran za predśednika Ustavotvorne Skupštine Republike Crne Gore i predśednika Ustavnog odbora Ustavotvorne Skupštine Republike Crne Gore, do proglašenja Ustava Crne Gore 2007. godine.

Deset godina je šef crnogorske delegacije u Parlamentarnoj Skupštini OEBS-a. Na njenom XXII Godišnjem zasijedanju, održanom u Istanbulu, izabran je za 12. Predśednika Parlamentarne Skupštine OEBS-a. 02.07.2014. godine, po okončanju jednogodišnjeg mandata na mjestu predśednika, izabran je za Počasnog Predśednika PS OEBS-a. Bio je član crnogorske delegacije u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope kao i parlamentarne delegacije pri Parlamentarnoj Skupštini NATO-a.

Pokretač regionalne inicijative »Cetinjski Partlamentarni Forum« koja od 2004. godine kada je pokrenuta tradicionalno okuplja poslanike iz regiona sa ciljem aktivne razmjene konstruktivnih iskustava iz različitih oblasti političkog angažovanja.

Politički angažman započeo krajem osamdesetih. Bio član predśedništva Reformskih snaga za Crnu Goru 1990. godine na čijem čelu je bio posljednji premijer Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Ante Marković. Bio je antiratni aktivista za vrijeme 90-tih, član predśedništva Reformskih snaga za Crnu Goru 1990. i jedan od osnivača Demokratskog foruma.

Predśednik Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) od 2001. do 2019. godine.

Član Predśedništva Partije evropskih socijalista – PES.

Jedan od osnivača Socijaldemokratske partije (1990-te), koja je punopravni član Socijalističke Internacionale (SI) od 1996. godine i članica Partije evropskih socijalista od 2009. godine.

Govori engleski jezik.