Skip to content

Banović: Ideje slobode i borba za nezavisnost koje s ponosom baštinimo, istorijske su vertikale

Zamjenik predsjednika SDP Borislav Banović uputio je čestitku građanima Crne Gore povodom 13. jula – Dana državnosti, u kojoj je istakao da je 13. jul dan koji simboliše cjelokupnu istoriju Crne Gore.

“Ideje slobode i borba za nezavisnost, koje s ponosom baštinimo, istorijske su vertikale koje su se spojile u slavnom datumu koji slavimo kao Dan državnosti. Danas se sjećamo hrabrih boraca za slobodu koji su doprinijeli da Crna Gora postane međunarodno priznata na Berlinskom kongresu 13.jula 1878. godine, ali sa posebnim osjećajem časti i ponosa hrabrih ustanika iz 13.jula 1941. kada je započela borba protiv fašizma i nacizma.

SDP je nastala na ideji crnogorske državotvornosti, antifašizma i tradiciji partizanske borbe za ravnopravnost svih ljudi i naroda Jugoslavije, koja je osnova nastanka i moderne Crne Gore. Zbog toga smo ponosni na sve heroje  prvog opštenarodnog ustanka protiv fašizma u porobljenoj Evropi, koji su poput svojih predaka hrabro žrtvovali svoju mladost da bi njihovi potomci živjeli u slobodi.

Tekovine vjekovnih borbi za slobodu i antifažizma moramo čuvati i iznova obnavljati i u našem vremenu, jer su upravo one putokaz za i razlog za ponos svih naših sugrađana.

U ime Socijaldemokratske partije i svoje lično ime, čestitam svim građanima 13-ti jul, Dan državnosti Crne Gore!”

Borislav Banović

Zamjenik predsjednika SDP