Skip to content

Čauši: Oštro osuđujemo svaki vid nasilja i pozivamo institucije da svoj posao rade odgovorno

U Crnoj Gori, nasilje ne jenjava. Svakog dana osvane nova vijest koja prenosi da se neki vid nasilja dogodio. Nažalost, u Crnoj Gori koja je zemlja svih vjera i nacija desilo se da su dječaci iz Sarajeva fizički napadnuti na nacionalnoj osnovi. Nakon toga, iz Ulcinja stižu nemili snimci koji svjedoče počinjenom brutalnom fizičkom nasilju. I kao da to nije dosta, sinoć stiže vijest iz Bijelog Polja da se sumnjiči suprug za nanošenje teških povreda svojoj supruzi zbog kojih je ona završila u Kliničkom centru Crne Gore. Opravdanje za ovakvo nešto ne postoji.

Nasilje nad ženama u Crnoj Gori predstavlja ozbiljan problem koji zahtijeva hitno i odlučno djelovanje. Svaka žena ima pravo na siguran i bezbjedan život, bez straha od nasilja i uznemiravanja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori se svakog dana prijavi bar jedan slučaj nasilja nad ženama, dok je u proteklih nekoliko godina bilo nekoliko tragičnih slučajeva femicida.

Kao društvo, moramo preduzeti sve potrebne korake da bismo zaštitili sve od nasilja. To uključuje jačanje institucija i zakona koji štite žrtve nasilja, kao i pružanje podrške žrtvama u smislu sigurnog skloništa i pravne pomoći.

Takođe, važno je da svi mi kao pojedinci preuzmemo odgovornost i osudimo bilo kakav oblik nasilja, boreći se tako protiv svakog oblika istog, kako bi se stvorilo društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i poštovano.

Oštro osuđujemo svaki vid nasilja i pozivamo institucije da svoj posao rade odgovorno i da sa nasilnicima  postupe shodno zakonu, onako kako zaslužuju.

Edon Čauši

Generalni sekretar Foruma mladih SDP