Skip to content

Cikotić: Žalim što od pravosuđa nemamo jasno adresiranu krivicu za deportaciju

Danas smo tu da obilježimo godišnjicu jedne od najsramnijih stranica crnogorske istorije – zločina deportacija izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, kada su oni koji su pokušavali da pronađu spas u Crnoj Gori hapšeni i svjesno bili slati u smrt.

Tužno je što još uvijek, 31 godinu nakon toga, nemamo sudski epilog i prema crnogorskom pravosuđu nema odgovornih za niz zločinačkih radnji koje su počinjene u tom periodu. Kao osoba koja ne pamti taj period, žalim što nemamo od strane pravosuđa jasno adresiranu krivicu već ovako obilježavanjem čuvamo od zaborava ono što je tadašnja crnogorska vlast počinila.

Ovo je prilika i da istaknem bolnu činjenicu da toliko godina nakon rata na prostoru bivše Jugoslavije imamo jake i živahne grupacije koje veličaju ratne zločine i glorifikuju njihove počinioce.

Kao što je veliki Rifat Rastoder svojim faktografskim djelom „Hronika zločina“ pišući o nepobitnim činjenicama svih tih događaja neizmjerno doprinio da se ovaj zločin pamti i dalje istražuje, tako će SDP kako tada tako i danas nastaviti da obilježava i govori o svim mrljama koje je Crna Gora počinila kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile u nadi da će pravda nekada biti zadovoljena.

Amina Cikotić

Kandidatkinja za poslanicu liste “SDP – Za našu kuću”