Skip to content

Čvorović: Omogućimo ženama da mogu slobodno i bez straha prijaviti svaki slučaj nasilja bez sumnje u to da li će organi slučaj tretirati kao relevantan

Podaci o broju žena u Crnoj Gori koje su na različite načine bile žrtve nasilničkog ponašanja su alarmantni. Brutalnije od toga je samo ćutanje i nereagovanje državnih institucija što za posljedicu nažalost ima i nerijetko smrtne ishode.

Ovo je poseban datum ali i još jedan dan u godini kada moramo glasno i otvoreno stati uz žene u Crnoj Gori i sve one koje trpe bilo koji oblik nasilja. Svjedoci smo iz godine u godinu da nasilničko ponašanje postaje sve vidljivije i prisutnije ali je isto tako vidljiva i užasna inertnost institucija i pravosudnog sistema koji nerijetko pređu preko prijavljenog slučaja ne dajući mu adekvatan značaj. Upravo zbog takvog (ne)sankcionisanja od strane nadležnih institucija imamo i višestruke povratnike u nasilju i one koji takvim primjerima bivaju ohrabreni znajući da će takvo ponašanje proći nekažnjeno.

Još jednom pozivam institucije, društveno-političke aktere i javnost Crne Gore da tema nasilja nad ženama ne bude samo oglašavanje i “oštro osuđivanje” nekoliko dana kada su slučajevi aktuelni već da uspostavimo adekvatan pristup i restriktivno kažnjavanje nasilnika te da omogućimo ženama da mogu slobodno i bez straha prijaviti svaki slučaj bez sumnje u to da li će organi slučaj tretirati kao relevantan.

Marijana Čvorović

Potpredsjednica Foruma mladih SDP