Skip to content

Đe nas danas brukate?

Crna Gora je za samo neđelju dana doživjela tri ozbiljna diplomatska šamara, zbog kojih bi se u svakoj ozbiljnoj zemlji postavilo pitanje povjerenja Vladi u čije ime se te krupne greške dešavaju.

Ali, sve slabijoj Vladi Milojka Spajića možda to i nije cilj. Možda je cilj upravo da Crna Gora bude svedena na nivo diplomatske parije.

Krenimo redom – predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, sa sve kravatom, u Beogradu je na Svesrpskom saboru izjavio da su “danas tu dvije srpske države”, a da će se dogodine broj povećati. Na stranu to što će takvi kao on “dogodine” i do Kosova, Knina ili druge teritorije koju mitomanski svojataju, ali je u tom govoru kao državu označio nešto što to nije – manji enitetet BiH.

Protestnu notu uputio je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković, koji se naveo da se na ovaj način ruši Dejtonski sporazum. A u Vladi Milojka Spajića – muk. Ne valja se očigledno zamjerati Mandiću, pogotovo pred osjetljivo glasanje o Miloviću. Što znači da se imidžom Crne Gore plaćaju unutarpartijska prepucavanja. Crna Gora je sa BiH imala tradicionalno dobre odnose, ima sa njom najdužu granicu, stotine hiljada turista koji posjećuju jednu i drugu zemlju i bliske odnose između građana.

Drugi šamar Crnoj Gori pripredio je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je priprijetio da će se prema Crnogorcima odnositi kao prema Turcima u prošlosti. Što je naravno izazvalo reakciju Turske ambasade iz koje su naveli da je negativna upotreba termina “Turci”, čak i kao istorijska referenca, “prilično žalosna”.

Turska je zemlja koja je za Crnu Goru izuzetno značajna, turski državljani su osnovali hiljade kompanija u našoj zemlji, njihova avio-kompanija je među tri najznačajnije dok se stotine crnogorkih građana liječi u tamošnjim klinikama. Brojne i tradiconalne veze su izgrađene na temeljima dijaspore iz Crne Gore, ali i odličnih političkih odnosa naše dvije zemlje. Sve to bi sada koalicioni partner Spajićevog PES-a bacio pod noge, zarad šake glasova. Sve manje i manje kako vrijeme ide.

I naravno, juče se desilo da predsjednik Bugarske Rumen Radev otkaže sastanak koji je imao sa premijerom Spajićem zato što je premijer na njega zakasnio. Radev je predsjednik zemlje članice EU i NATO, sa kojom nas vežu izuzetno jake i čvrste istorijske veze. I veći je nivo od premijera, ali je opet, mimo protokola, pristao da se vidi sa Spajićem u njegovoj kancelariji, a ne u rezidenciji koja je predviđena za državne posjete.

Spajić i ovi oko njega su se za ovaj gaf pravdali sastankom sa turističkom agencijom (?!). Ma koliko bitno bilo, preskočite te vrste opravdanja, jer one suštinski pokazuju da o ovome nemate pojma. Jer, možda bi pomislili i na to da upravo Bugarska i Turska diplomatski zastupaju Crnu Goru u nizu zemalja u kojima Crna Gora nema ambasade.

Pa ako je prošlo to što je drugi lider koalicije ZBCG koja drži vlasti Spajića prije samo sedam dana istakao u emisiji “Ćirilica” na TV Happy da je ponašanje Crne Gore prema Srbiji “bugarska metoda” i da je Crna Gora postala “bugarski Montenegro”, ostavljanje predsjednika te države u hodniku je kap koja je prelila čašu.

Da ne objašnjavam dalje, brukate nas svako malo i zbog toga ćete – morati da odete. Jer ste pristali da budete sluga tuđoj spoljnoj politici, a ni to ne radite dobro, pa vas zbog toga i šamara Vučić koji kaže “da je uloga Crne Gore bila sramna”.

Kad pristanete na to da ste sluga – nikad nećete biti dovoljno sluga. Zato u diplomatiji koju vi danas vodite nemate prava da budete ni ono što je za Rusiju Bjelorusija. Nijeste ste kvalifikovali. Za Crnu Goru je pod vašom palicom namijenjenja uloga Čečenije ili “stare Hercegovine”, ako se sagnemo još malo. Vi ste uspjeli da srozate odnose čak i sa Srbijom.

Na sreću, ovoj lakrdiji vrlo brzo će doći kraj. Ima Crna Gora sjajne ljude koji je predstavljaju po svijetu, siguran sam da će i nove generacije crnogorskih diplomata ići njihovim stazama. Na nam ostalima je zadatak da nas aktuelna Spajić-Mandić osovina ne predstavlja više niđe.