Skip to content

Delegacija Evropskog saveza položila vijenac na spomenik na Ravnom Lazu u Piperima

Delegacija Evropskog saveza položila je vijenac na spomenik na Ravnom Lazu u Piperima, povodom obilježivanja 8. jula, dana kada je 1941. donijeta odluka o podizanju ustanka protiv okupatora.

U ime Saveza prisutnima se obratila Jelena Marković koja je, između ostalog, istakla da je odluka o pokretanju ustanka koju su donijeli Milovan Đilas, Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Savo Brković, Radoje Dakić, Budo Tomović, Krsto Popivoda, Periša Vujošević i Vido Uskoković predstavlja svjetionik slobode slavne crnogorske istorije.

„Neka je vječna slava i hvala svima koji tih julskih dana prvi digli pušku protiv fašizma i nacizma u porobljenoj Evropi i tim dali ključni impuls ostalim jugoslovenskim narodima da krenu u pravednu borbu protiv okupatora i domaćih kvislinga. Danas sa ovog mjesta želimo da poručimo i ovim novim snagama koje u Crnoj Gori slave fašiste i saradnike da neće proći, kao što nijesu prošli ni tada! Jer Crna Gora ima dovoljno nas da stanemo jedni uz druge i budemo dostojni nasljednici onih koji su prije više od 80 godina pokazali kako se voli svoja zemlja i što su spremni da daju za njenu slobodu.

Slava hrabrim organizatorima trinaestojulskog ustanka i svim borcima za slobodu Crne Gore! Naša evropska budućnost počiva na antifašizmu, a upravo će Evropski savez biti ključna snaga koja će zaustaviti sve one koji ismijavaju slavnu borbu naših predaka, služeći opet, stranom autokrati“, poručila je Marković.