Skip to content

Diplomate EU, SAD i Velike Britanije sa opozicijom: Ključ države – stabilnost, podrška svima koji žele da kroz dijalog i dogovor rješavaju probleme 

Poslanici parlamentarne opozicije organizovali su danas sastanak u Skupštini Crne Gore sa rezidentnim diplomatskim predstavnicima država članica EU, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, na temu aktuelne političke situacije.

Na sastanku su u ime parlamentarne opozicije bili prisutni Danijel Živković, predsjednik kluba poslanika Demokratske partije socijalista – Liberalne partije, Raško Konjević, predsjednik kluba poslanika Socijaldemokratska partija SDP – Albanska koalicija “Jednoglasno”, poslanik Fatmir Đeka iz koalicije Jednoglasno, Ivan Brajović  predsjednik kluba poslanika Socijaldemokrata, Suljo Mustafić, predstavnik Bošnjačke stranke, kao i predsjednik FORCE i poslanik Albanske koalicije Genci Nimanbegu.

U ime diplomatskog kora sastanku su prisustvovali Oana Kristina Popa, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Karen Medoks, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Robert Veber, ambasador SR Njemačke, Karl Miler, ambasador Austrije, Viorel-Matei Ardeleanu, ambasador Rumunije, Boris Gandel, ambasador Slovačke Republike, Gregor Presker, ambasador Slovenije, Meglena Plugčieva, ambasadorka Bugarske, Kristian Timonije, ambasador Francuske, Ioannis Kechagiaras, zamjenik ambasadora Grčke, Skot Pariš, šef političko-ekonomske sekcije Ambasade Sjedinjenih Američkih država, Monika Dmochowska, otpravnica poslova Ambasade Poljske, Tomislav Pavković, privremeni otpravnik poslova ambasade Republike Hrvatske, Damiano Rampini, zamjenik Ambasadora Italije, Mira Vuity, zamjenica ambasadora Mađarske, Petra Ali Doláková, zamjenica ambasadorke Republike Češke.

Predstavnici parlamentarne opozicije predočili su diplomatskim predstavnicima svoje viđenje aktuelne političke situacije, u svijetlu najnovijih dešavanja i podnesenih parlamentarnih inicijativa, sa posebnim akcentom na Predlog da se izglasa nepovjerenje 42. Vladi Crne Gore.

Posebno su istakli da je u tekućem procesu neophodno do kraja poštovati demokratsku proceduru koju propisuje pravni sistem Crne Gore, u prvom redu Ustav, kao najviši pravni akt kao i Poslovnik Skupštine Crne Gore.

Politički sporovi i razrješenje političke krize moraju biti predmet diskusije u institucijama države, kroz demokratsku proceduru i uz uvažavanje najviših demokratskih standarda.

Institucionalno rješavanje političkih razlika je neophodno kao jedini demokratski put koji garantuje društvenu i političku stabilnost, što je preduslov za napredak na putu EU integracija i ispunjavanja zahtjevne reformske agende države u narednom periodu, naveli su predstavnici parlamentarne opozicije.

Uvažavajući pravo i slobodu na demokratski protest, oni su izrazili očekivanje da će svi akteri na političkoj sceni do kraja razumjeti potrebu da su institucije, prije svega Skupština Crne Gore, a ne ulica mjesto rješavanja političkih sporova.

U tom smislu, izrazili su zabrinutost zbog ponašanja određenih političkih subjekata koji svojim djelovanjem ohrabruju vaninstitucionalno djelovanje, kao i neprihvatljivu nacionalističku i antievropsku retoriku, kojoj su građani Crne Gore, kao i međunarodna javnost, mogli da svjedoče u prethodnim danima.

Opozicija je sve vrijeme od konstituisanja aktuelne Vlade djelovala konstruktivno i institucionalno, težeći političkom i parlamentarnom dijalogu, kao načinu rješavanja brojnih demokratskih i reformskih izazova, do kojega nažalost nije došlo zbog izostanka političke volje kod aktuelne parlamentarne većine, u prvom redu kod rukovodstva Skupštine Crne Gore, naveli su predstavnici parlamentarne opozicije.

Predstavnici rezidentnih ambasada istakli su da je od ključnog značaja da se svi procesi dešavaju u državnim institucijama i u Parlamentu i da je ključ države – stabilnost, a da podržavaju sve one koji žele da kroz dijalog i dogovor riešavaju sve probleme.