Skip to content

Đurašković: Abazoviću, najodgovorniji si za sramnu okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Vučića

Nikola Đurašković, Predsjednik Kluba odbornika Socijaldemokratske partije u Skupštini Prijestonice Cetinje i potpredsjednik SDP poručio je danas da je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović “najodgovorniji za sramnu okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Aleksandra Vučića”.

On je Abazoviću poručio “kada i ako dođeš na Cetinje dobro ćeš čuti naš zajednički odgovor koji si kao malo ko prije tebe zaslužio”.

Đurašković je to rekao na današnjoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje.

“Na početku želim da se sa posebnim poštovanjem zahvalim svim građankama i građanima Cetinja i Crne Gore koji su 22. avgusta, 4. i 5. septembra, kao i 12. septembra bili na Cetinju braneći građansku, sekularnu, antifašističku i evropsku Crnu Goru. Posebno želim da kažem hvala našim neustrašivim ženama koje su bile na prvoj liniji odbrane Cetinja na Belvederu pokazujući, po ko zna koji put, da su naše majke, žene, sestre vazda bile, jesu i biće najvažniji stub i oslonac crnogorskog društva. A što reći za ostale heroje sa Belvedera i Adžića krivine, sa Dvorskog trga i čitavog Cetinja? Koje riječi upotrijebiti da se opiše hrabrost i odlučnost da se odbrani svoje, da se golih ruku stane ispred kordona policije koje je Vlada Crne Gore poslala na svoj narod. Moram vam se obratiti sa nekoliko rečenica. Vi ste heroji probuđene Crne Gore, vi sa Belvedera koji ste zaustavili branitelje srpskih popova da uđu na Cetinje i vi sa Adžića krivine koji ste se golih ruku, ali velikog srca, primajući na svoje tijelo suzavac, šok bombe i gumene metke, borili i izborili sa policijom i bagerima bestidnog budvanskog gradonačelnika kojem Cetinje ovaj sramni atak nikada neće zaboraviti. I vi sa Dvorskog trga i cijelog grada zasutog suzavcem i bombama ste heroji Cetinja i Crne Gore. Ponosan sam što sam bio, jesam i biću vazda sa vama đe se brani građanska, multinacionalna, multikulturna, evropska Crna Gore”, istakao je Đurašković.

On je dodao da se “mora sa par riječi obratiti i onima koji su Cetinje, naše majke i sestre, naše žene i djecu, naše stare, zasuli suzavcem, šok bombama i gumenim mecima stavljajući se na stranu Crkve Srbije, protiv svog naroda i svoje Prijestonice”.

“Suze i bol naših majki, žena, sestara, naše djece, tog nedjeljnog jutra, vam nikada nećemo zaboraviti. Zapamti to dobro Dritane Abazoviću, jer si najodgovorniji za sramnu okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Aleksandra Vučića. Kada i ako dođeš na Cetinje dobro ćeš čuti naš zajednički odgovor koji si kao malo ko prije tebe zaslužio. Upamti dobro, nema tog suzavca koji može savladati miris lipa i lovćenskog orla koji gordo vjekovima čuva ovaj cetinjski krš”, kazao je Đurašković.

On je kazao i da je Abazović zajedno sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem pokazao, da im je “važniji zahtjev crkve Srbije od mira, stabilnosti, bezbjednosti građana”.

“Važniji od dostojanstva ovog svetog grada i cijele Crne Gore. Hoćete, po svaku cijenu, pa i cijenu poniženja Cetinja i Crne Gore, da služite onima koji su vam i Vladu formirali i čiju asimilatorsku, antigrađansku i antievropsku politiku slijedite”, kazao je Đurašković.

On je naveo i da snažno podržavaju “građansku inicijativu kojom se zahtijeva vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”.

“Cetinjski manastir je vazda bio, danas je i biće crnogorski i nikako drugačije nije bilo, niti može biti. Pitanje Crnogorske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorske i Cetinjskog manastira nije samo pravno, nije samo vjersko, nije samo političko, ono je i pitanje istorije i kulture, ono je pitanje identiteta, pitanje našeg postojanja i trajanja i zato je Prijestonica Cetinje dužna da se prema njemu odnosi na odgovarajući način. Cetinjski manastir je izgradio i osnovao Cetinjsku mitropoliju Ivan Crnojević u periodu od 1483. do 1484. godine pored vjerskih i radi političkih interesa očuvanja svoje države. U svim istorijskim fazama Cetinjski manastir i Crnogorska crkva, do njenog ukidanja, bili su najznačajniji dio narodnog, državnog i političkog života. Razdvajanjem državne i crkvene vlasti za vrijeme knjaza Danila i knjaza i kralja Nikole, Crnogorska crkva nema ulogu koju je imala ranije, ali i dalje prati i pomaže odluke vladara i države sve do 1918. godine. Brutalnom aneksijom Crne Gore od strane Srbije i ukidanjem crnogorske države 1918. godine otvorena je mogućnust za nekanonski donešene odluke o ukidanju CPC i njeno konačno utapanje u novostvorenu Srpsku pravoslavnu crkvu, odlukom srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića. Dakle, jasno je i brojnim dokumentima potvrđeno da je Crnogorska pravoslavna crkva bila samostalna i autokefalna, jer zašto bi inače bila ukidana dekretom Aleksandra Karađorđevića. Kako, zaboga, onda Cetinjski manastir i brojni crnogorski hramovi izgrađeni do ukidanja CPC mogu biti bilo čiji do države Crne Gore i crnogorskog naroda koji ih je gradio. Niti mogu, niti su bili, osim u prevarnim velikosrpskim teorijama koje su imale, a nažalost i danas imaju samo jedan cilj-potiranje crnogorskog imena, jezika, crnogorske crkve, nacije i identiteta. Kako tada kralj Aleksandar i njegovi sljedbenici i akteri Podgoričke skupštine, tako devedesetih tadašnja vlast DPS-a, tako i danas Vlada Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovica čini sve da potre ime Crne Gore zarad interesa Crkve Srbije i srpskog sveta. SPC kao instrument srpske nacionalne ali i nacionalističke politike decenijama, putem u pravoslavlju zabranjenog etnofiletizma (nacionalnog pristupa) negira nacionalni identitet Crnogoraca, asimiluje ih u srpski nacionalni korpus, suprotstavlja našem državnom suverenitetu i autonomnoj državnoj politici Crne Gore”, rekao je Đurašković.

Po njegovim riječima, opšta zabrana diskriminacije u odnosu na svako zajemčeno ljudsko pravo predviđena je domaćim propisima i fakultativnim protokolom Evropske konvencije.

“Kada je u pitanju sloboda vjeroispovjesti obaveza je države da obezbijedi zaštitu prava svakog pojedinca. U tom pravcu djelovanje se zasniva na osnovnom načelu – poštovanja vjerskih tradicija, koje su izraz istorije i kulture, a na principu vjerske neutralnosti. Nažalost, u Crnoj Gori se duže od sto godina ugrožavaju prava pravoslavnih Crnogoraca koji žele da svoja vjerska osjećanja ostvaruju u svojoj, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Pravoslavnim Crnogorcima koji svoja vjerska osjećanja žele iskazati u svojoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, SPC, uz podršku države, decenijama uskraćuje vjerska prava i pristup crkvama, manastirima i običajima, a nezakonitim radnjama prisvaja imovinu, hramove i groblja koja su pripadala narodu, seoskim i crkvenim zajednicama. Cetinje i Crna Gora su u protekle tri decenije aktivne političke uloge SPC u kreiranju ukupnih društvenih prilika u Crnoj Gori, uglavnom na štetu Crnogoraca, bili primjer suživota, afirmisanja kulture dijaloga i uvažavanja različitosti. Mirno i demokratski smo donosili mnoge važne odluke. Na isti način i danas, želimo demokratski zaštititi pravo onih kojima je ono 100 godina uskraćivano i poslati snažnu poruku da je Cetinjski manastir crnogorski i da je u njemu mjesto Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, rekao je on.

Đurašković je poručio da je “Cetinjski manastir i ovih dana kao i devedesetih godina, umjesto hrama mira i ljubavi bio mjesto okupljanja velikosrpskih nacionalista, ratnika i mrzitelja svega crnogorskog”.

“Mi danas kažemo da je bilo dosta! Cetinjski manastir je bio, danas je i za vazda će biti crnogorski jer izvorište crnogorske duhovnosti mora opet biti mjesto ljubavi i okupljanja, centar sloge i pomirenja u kojem će pored Crnogorske pravoslavne crkve svoje obrede služiti i druge vjerske zajednice koje to budu zahtijevale. Samo takvim pristupom, njegujući različitosti i toleranciju, možemo graditi bolje i naprednije društvo a Cetinjskom manastiru, kao centru crnogorske državnosti i duhovnosti vratiti ulogu koju je vjekovima imao”, zaključio je Đurašković.