Skip to content

Đurašković: Cetinjski odbornici traže od Vlade da ustoličenje Joanikija obavi van Prijestonice

U cilju očuvanja građanskog mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u našem gradu borave, pozivamo organizatore aktivnosti predviđenih za 5. septembar u Cetinjskom manastiru da od njih odustanu ili da ih obave u nekom drugom gradu, poručuje u razgovoru Dnevnim novinama predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice i potpredsjednik SDP Nikola Đurašković.

Đurašković upozorava da najveći dužnosnici države svakodnevno otvoreno zastupaju stavove jedne vjerske organizacije, počev od razmatranja pitanja kanonskih pravila i potvrda, pitanja unutrašnjeg uređenja vjerskih organizacija, tumačenja vjeronauke i si., a sve na temelju vlastitih percepcija.

“Sve to je suprotno principima građanskog društva i pozitivnim propisima”, upozorava Đurašković, dodajući da je na snazi svojevrsni državni prozelitizam, iako su čak i hrišćanske crkve deklarativno protiv toga.

“Sve ovo nas, očigledno, kao društvo vodi u izvjesnu klerikalnu distopiju”, ocjenjuje potpredsjednik SDP

Danas će biti održana vanredna sjednica Skupštine Prijestonice, na kojoj će se odbornici izjasniti o Predlogu zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira u susret najavljenom ustoličenju mitropolita SPC Joanikija.

Komentarišući razloge za iniciranje vanrednog zasijedanja, Đurašković ističe da je bilo neophodno da, usljed veoma kompleksne političke i bezbjednosne situacije, predloži donošenje Zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira.

“Bilo je neophodno da kroz dijalog, uvažavajući međusobne različitosti, dođemo do zajedničke poruke, koja nam kao predstavničkom domu svih građanki i građana Cetinja nesumnjivo pripada”, poručuje Đurašković.

“NARODNO VESELJE”

“Dolazimo u situaciju da nam se manifestacija, (ustoličenje) tumači od strane predsjednika Vlade kao ‘narodno veselje’ što ono, suštinski, uz svoju političku dimenziju, za državne dužnosnike i pripadnike jedne vjerske organizacije i jeste. Za sve ostale građane Crne Gore ono to nije, već je prekomjerno ispoljavanje vjerskih ubjeđenja sa izrazitom političkom konotacijom u sebi”, kaže Đurašković.

Kako ističe, odbornici će se izjasniti o zaključku prema kojem Skupština Prijestonice ovlašćuje gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana da obavi sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji Prijestonice ili u bilo kojem objektu u njenom vlasništvu, koje imaju za posljedicu ometanje svakodnevnog života Cetinjana ili sprječavanje njihovih Ustavom garantovanih prava na slobodu kretanja ili okupljanja.

“Pozivamo Vladu Crne Gore da svojim aktivnostima ne doprinosi povećanju tenzija i narušavanju mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u našem gradu borave, već da u skladu sa svojim Ustavom definisanim nadležnostima, omogući ravnopravnost svim građanima Cetinja i Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili neku drugu osobenost”, poručuje Đurašković, i dodaje da ustoličenju mitropolita SPC nije mjesto na Cetinju.

Cetinjski odbornici, kako navodi Đurašković, pozivaju Vladu da doprinese očuvanju građanskog mira i smanjenju tenzija pozivom organizatorima najavljenog događaja da od istog odustanu i obave ga na nekom drugom mjestu.

“Razlozi za donošenje Zaključaka su apsolutno jasni i predstavljaju odgovor na aktuelnu bezbjednosnu situaciju koja može biti narušena u susret 5. septembru kada je najavljeno ustoličenje mitropolita SPC, Joanikija u Cetinjskom manastiru na Cetinju”, pojašnjava Đurašković.

On poručuje da je njihova obaveza kao predstavnika građanki i građana Cetinja bila da donošenjem Zaključaka pošalju snažnu poruku mira i međusobnog uvažavanja, prvenstveno imajući u vidu činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od strane dijela javnih aktera koji su vrijeđajući Cetinje i Cetinjane i sve one koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC, koja decenijama vrijeđa i negira Crnogorce, otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija.

Odbornici Građanskog pokreta URA najavili su da će glasati protiv održavanja ceremonije u Cetinjskom manastiru, prenosi Gradski portal.

CETINJE NEĆE ĆUTKE POSMATRATI POKORAVANJE CRNE GORE

Predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice Nikola Đurašković naglašava da Cetinje, kao mjesto veličanstvenog otpora velikosrpskoj politici u najtežim vremenima ’90-ih, ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore, već mora direktno upozoriti da ustoličenjem mitropolita SPC na Cetinju može biti ugrožena naša najveća vrijedn ost građanski mir.

Đurašković ističe da zbog toga, između ostalog, apeluju na organizatore ovog čina da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasljeđe kao posljedica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima.

“Ovaj čin mogu organizovati na drugom mjestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbjeći nepotrebne tenzije”, poručuje sagovornik Dnevnih novina, naglašavajući da je to zakonska obaveza Vlade.

On podsjeća da se prema Ustavu naše države sloboda ispoljavanja vjerskih uvjerenja može ograničiti ukoliko je to neophodno u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, javnog reda i mira, odnosno ukoliko isti doprinosi ugrožavanju života i zdravlja ljudi i javnog reda i mira.

“Da je Vlada Crne Gore servis građana Crne Gore a ne SPC, ona bi donijela ovakvu odluku, zabranila događaj poštujući Ustav i stala u zaštitu građanskog mira na Cetinju i u Crnoj Gori”, ocjenjuje Đurašković, dodajući da se u našoj zemlji duže od sto godina ugrožavaju prava pravoslavnih Crnogoraca koji žele svoja vjerska osjećanja da ostvaruju u svojoj, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.