Skip to content

Đurašković: Prihvaćena inicijativa SDP povodom najavljenog ustoličenja mitropolita SPC na Cetinju

Inicijativa SDP-a koju je podnio predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice Nikola Đurašković je prihvaćena i zakazana je vanredna sjednica Skupštine Prijestonice za 27. avgust, a povodom najavljenog ustoličenja mitropolita SPC Joanikija.

”Razlozi za donošenje Zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanja građanskog mira vezani su za aktuelnu bezbjednosnu situaciju koja može biti narušena u susret 05. septembru kada je najavljeno ustoličenje Mitropolita SPC gospodina Joanikija u Cetinjskom manastiru na Cetinju. Uvažavajući činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od strane dijela javnih aktera koji su vrijeđajući Cetinje i Cetinjane i sve one koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vrijedja i negira Crnogorce otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija. Cetinje kao mjesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore”, izjavio je Đurašković.

”Zato, ovim Zaključcima, između ostalog, apelujemo na organizatore ovog čina da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasljeđe kao posljedica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima. Taj čin mogu organizovati na drugom mjestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbjeći nepotrebne tenzije”, istakao je Đurašković.

On je naveo da cijeneći da su građanski mir i spokoj svih građanki i građana Cetinja naše najveće vrijednosti smatraju neophodnim da donošenjem ovih Zaključaka iskažu jasnu namjeru Skupštine Prijestonice da očuva ove vrijednosti i u potpunosti zaštiti sva Ustavom zagarantovana prava građanki i građana Cetinja, kao i svih koji borave na Cetinju.

”Zahvaljujem predsjednici Skupštine Prijestonice Dejani Dizdar što je prepoznala značaj inicijative i trenutka i zakazala sjednicu”, zaključio je Đurašković.