Skip to content

Đurašković: SDP amandmanima traži novac za razvoj Cetinja

Poslanički klub Socijaldmokratske partije podnio je niz amandmana na predlog Zakona o budžetu za 2022. godinu kojim je traženo obezbjeđivanje neophodnih sredstava za razvoj Cetinja, u skladu sa odredbama zakona o Prijestonici.

Za početak izgradnje sportske sale u OŠ “Lovćenski partizanski odred” tražili smo sumu u iznosu od 200.000 eura, budući da ova škola, iako relativno nova, nema salu za fizičko vaspitanje, već se za tu namjenu koriste adaptirane učionice. Uzimajući u obzir činjenicu da je ovo jedna od dvije osnovne škole u gradskom jezgru, neophodno je pristupiti rješavanju ovog značajnog projekta za obrazovanje na području Cetinja. Sala bi se, takođe, mogla koristiti i kao alternativa za brojne sportske kolektive i škole sporta čime bi mladi u našem gradu dobili mogućnost obavljanja trenažnih procesa bez bilo kakvih poteškoća, kad je sala u pitanju.

Takođe, amandmanski smo tražili isti iznos sredstava, 200.000 eura za potrebu rekonstrukcije gradskih parkova na Cetinju, kako bi se krenulo u obiman proces kojim bi se ovaj značajan prostor u potpunosti prilagodio potrebama građana Cetinja. Dva gradska parka treba da predstavljaju centralnu rekreativnu i sportsku zonu za građane Cetinja i turiste i smatramo da je podrška za realizaciju ovog projetkta od izuzetne važnosti. Završetkom rekonstrukcije centralnih gradskih parkova, uz opremanje sadržajima potrebnim za odmor i rekreaciju građana, Cetinje će u poptunosti iskoristiti ogromne potencijale koje ove parkovske cjeline predstavljaju za naš grad.

Usvajanje ovih amandmana je potrebno kako bi se ispunile odredbe Zakona o Prijestonici, na čemu insistiramo, čime će se opredijeliti 6,1 milion eura odnosno 7 miliona eura sa rekonstrukcijom Bajičke ulice, u skladu sa Programom razvoja koji je usvojio Senat Prijestonice i razmatrala Skupština Prijestonice Cetinje.

Nikola Đurašković

Potpredsjednik SDP