Skip to content

Đurašković za DAN: Promijeniti iz temelja način upravljanja gradom

Nosilac liste “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje” i potpredsjednik SDP Nikola Đurašković je u intervjuu za list “DAN” je odgovarao na pitanja o rezultatima posljednjih lokalnih izbora na kojima je SDP ostvario izvanredne rezultate, a naročito na Cetinju gdje je osvojen 2031 glas što čini 23% ili 8 8 odborničkih mandata u Skupštini Prijestonice.

Kako komentarišete to što na Cetinju imate najveći rast broja glasova?

Time što smo se, za razliku od ostalih, otvorili za građane, nezavisne intelektualce, uspješne preduzetnike, profesore, advokate, sporstske radnike, jednom riječju za ljude koji su se profesionalno ostvarili prije ulaska u ove “izborne” vode. Naravno, rast od skoro 3 puta u broju mandata ostvaren je i dosljednom i kvalitetnom politikom Opštinskog odbora SDP i odborničkog kluba u Skupštini Prijestonice, kojima zahvaljujem na istrajnosti u proteklih 11 godina opozicionog staža na Cetinju.

Građani Cetinja su takođe prepoznali i kvalitet programa čijim će se sprovođenjem svakodnevni život građana Cetinja značajno unaprijediti i u infrastrukturnom, društvenom i privrednom segmentu.

– Da li ste već započeli pregovore sa partijama o vršenju vlasti u tom gradu?

SDP je uz Staru Gardu LSCG jedina na izborima nastupila sa pozicija opozicije i na lokalnom i na državnom nivou i za razliku od cijele političke konkurencije samo naše dvije liste su ostvarile napredak u odnosu na prošle lokalne izbore i to značajan napredak. Zbog toga smo i pozvali predstavnike SG LSCG na razgovor i na naše zadovoljstvo oni su taj poziv prihvatili. Što se nas tiče, SDP je već pokrenula široke konsultacije sa građanima od kojih želimo da čujemo na koji način treba voditi Cetinje. Kao rezultat konsultacija koje će okupiti sav progresivni i stručni potencijal Cetinja, prezentovaćemo Platformu kojom bi objedinili sve razvojne šanse Cetinja u naredne 4 godine.

– Kakva koalicija dolazi u obzir, to jeste da li ćete pregovarati i sa DPS-om o obavljanju vlasti na Cetinju?

Za nas je najbitniji stav građana koji su nam dali povjerenje da budemo dominatna snaga nove lokalne samouprave. Mi smo već u koaliciji sa građanima – sjajnom ekipom stručnih, prepoznatljivih, ostvarenih ljudi. Naš koncept je pobjednički jer je jedini bio fokusiran na probleme, na grad, na program i rješenja, a ne na besplodne, često prizemne optužbe, uvrede Građani žele da se, nakon toliko godina loše vlasti, iz temelja promijeni način upravljanja gradom i mi ćemo im to omogućiti. Nova gradska uprava biće odgovorna, stručna, depolitizovana, snažno crnogorska i socijalno pravična.

– A GP URA i Demokrate? Pominje se i manjinska podrška GP URA i Demokrata, ukoliko ne bude napravljena koalicija sa DPS-om i SD-om.

Nijesmo dobili podršku da bismo se bavili raznim partijskim trgovinama i namještanjima, nijesmo dobili podršku da bismo bili protiv nečega ili nekoga već da bismo bili za nešto, da bismo realizovali naš program. Zato je naš koncept superioran i zato je i pobjednički. Svako komentarisanje ovih kombinatorika kad su u pitanju određeni politički subjekti u našem gradu bi bilo neozbiljno za nekog ko je dobio podršku na priči o tome da se Cetinje mora voditi na drugačiji, bolji, kvalitetniji i efikasniji način.

– Očekujete li mjesto gradonačelnika i na rješavanju kakvih problema ćete insistirati?

Personalna rješenja nijesu bila u fokusu naše kampanje, nego ono što su potrebe i izazovi koji se postavljaju pred Cetinje. Da bi se realizovao koncept koji je dobio ogromnu podršku građana potrebna je dominatna uloga liste “SDP i Građani” u narednoj izvršnoj vlasti koja će voditi Cetinje do 2024. godine. Građani žele da se, nakon toliko godina loše vlasti, iz temelja promijeni način upravljanja gradom i mi ćemo im to omogućiti. Nova gradska uprava biće odgovorna, stručna, depolitizovana, snažno crnogorska i socijalno pravična. A problema ima dosta i rješavaćemo ih na održiv, realističan način i time ostvariti obećanja koja smo iskreno dali građanima Prijestonice.