Skip to content

Striković: Spajiću Grunfe, lažna obećanja u medicini ubijaju

Kandidat na listi “SDP – Za našu kuću” dr Adnan Striković komentarisao je danas program „Zdravlje sad“ koji je Milojko Spajić predstavio i pritom obećao „unaprjeđenje zdravlja cjelokupne populacije“. Pritom je riječ o čovjeku koji je ukinuo zdravstveni fond te u njemu napravio rupu koja sad rezultira trajno skupim i nedostupnim lijekovima, dugačkim listama čekanja i slabljenjem javnog zdravstva.

Kao ljekar, dr Striković je upozorio da su instant rješenja i nerealna obećanja u zdravstvu opasna. U medicini se ne može ništa sakriti i u njoj ne pomaže mahanje čarobnim štapićima.

„U finansijama Spajić možda može kao Grunf iz Alan Forda obećavati – manje ćete raditi, više zarađivati. Sad taj isti populizam primjenjuje na medicinu. U zdravstvenom sistemu lažna obećanja i populizam koštaju živote“ rekao je doktor Striković te dodao da sve što radi „Evropa sad“ znači slabljenje javnog, a jačanje privatnog zdravstva.

Striković je istakao kako je ideju o organizovanju Kliničkog Centra Crne Gore kao Univerzitetskog kliničkog centra javno izložio prije punih 23 godine kao jedini student član Savjeta Medicinskog fakulteta. No, Univerzitetski klinički centar nije građevinsko pitanje i nova zgrada, već pitanje uređivanja haosa u upravljanju i nedostatka kadrova.

„U PES-u uopšte nijesu svjesni da nam je većina bolnica ispod kadrovskog minimuma, da na birou rada nema nijedan specijalista i subspecijalista. Stoga igra u kojoj dosadašnji KCCG nastavlja rad kao gradska bolnica, a gradi se nešto novo nije moguća. Neka ne rasturaju i ne dijele instituciju u kojoj radi preko 400 ljekara i 2000 zaposlenih i koja je u mogućnosti da zbrine i najkompleksnije pacijente na valjan način. Od takvih ideja korist će imati samo privatne poliklinike“, rekao je Striković i dodao da se može napraviti još 10 ustanova u Podgorici, ali KCCG će ostati ustanova tercijarnog nivoa jer on to faktički jeste i ne može odlukom postati gradska bolnica.

Striković je takođe Spajiću poručio da obećava „brda i doline“ negdje dalje, a da zdravstveni sistem pusti onima koji znaju kako reorganizacijom unutar sistema smanjiti liste čekanja, kako regionalnom saradnjom obezbijediti dovoljno ljekova po nižim cijenama, kako sistemski jačati kadrovsku bazu i zdravstvene ustanove u cijeloj državi.

dr Adnan Striković

Kandidat za poslanika na listi “SDP – Za našu kuću”