Skip to content

Đurašković: SDP nakon Cetinja traži “Vrtić za sve” u cijeloj Crnoj Gori

Nikola Đurašković
Socijaldemokratska partija nakon Cetinja traži “Vrtić za sve” u cijeloj Crnoj Gori, kazao je Nikola Đurašković, gradonačelnik Prijestonice.

“Cetinje je postalo prvi grad koji je uveo besplatan vrtić za svu djecu, čime se ispunjava jedno od ključnih obećanja vezanih za poboljšavanje demografske slike i u našem gradu i u Crnoj Gori. Ovih dana počinje refundacija troškova za roditelje u okviru projekta “Vrtić za sve”, a sredstva su obezbijeđena u lokalnom budžetu za 2024-tu godinu. Na ovaj način ćemo značajno rasteretiti budžet sugrađana koji imaju djecu predškolskog uzrasta i u vremenu opšteg rasta cijena života poslati drugačiju poruku”, navodi Đurašković.

Smatraju da za ovu namjenu i za najmlađe ima dovoljno novca i u državnom budžetu i SDP će uskoro predstaviti sličan program koji bi se odnosio na cijelu Crnu Goru.

“Naša zemlja se nalazi pred ozbiljnim demografskim izazovima i potrebno je sistemsko stvaranje uslova kako bi, ne mali, troškovi roditeljima maskimalno umanjili. Podsjećamo da je Cetinje u ovom mandatu lokalne uprave donijelo odluku o povećanju nadoknade za rođenje djeteta sa 350 na 500 eura, izgrađeno je desetak novih dječijih igrališta, obnovljeni skoro svi sportski tereni na otvorenom, a od ove godine se će se nadoknađivati i troškovi za vantjelesnu oplodnju za parove sa Cetinja. Zbog toga smatramo da se dio ovih aktivnosti i mjera može sprovesti i na državnom nivou, što će biti predstavljeno u narednim danima”, ističe Đurašković