Skip to content

Đurašković za RTCG: Odbili smo garantovane mandate, zloupotrebama su potkopavali temelj naše kuće

Socijademokratska partija (SDP) odbila je garantovane mandate, jer je za Crnu Goru važno da njena odbrana ne bude svedena na one koji su lošom vlašću i zloupotrebama potkopavali temelje naše kuće. To je RTCG Portal kazao nosilac izborne liste SDP-a “Za našu kuću” i gradonačelnik prijestonice Cetinje, Nikola Đurašković.

Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti?

Jedno i drugo su neodvojivi dio politike. Nema politike bez vrijednosti i zato je važno biti nedvosmislen pred građanima u vezi sa tim pitanjem. Bavićemo se tim pitanjima onoliko koliko ih drugi nameću svojim nacionalističkim, asimilatorskim i diskriminacijskim postupcima.

Crna Gora je naša jedina kuća, drugu nemamo i ne želimo.

Građani su tu s nama načisto već tri decenije. Nažalost, temelji naše kuće su nagriženi korupcijom i zloupotrebama. Posebno boli što su to napravili oni koji su se kleli u ljubav prema Crnoj Gori. S novim ljudima, politikama, ali zadržavajući temeljne vrijednosti želimo promijeniti situaciju u kojoj, umjesto da idemo naprijed, naši građani sve teže dolaze do onih osnovnih prava. Za mlade nikad nije bilo teže do krova nad glavom, nikad nije teže doći na red kod doktora, a ljekovi su nam nedostupni i skupi. Nedopustivo je da 2023, u zemlji koja želi u Evropsku uniju, mi imamo toliko obespravljenih i financijski ugroženih. Nedopustivo je da se jedna crkva miješa u vođenje države i da sve manje držimo do prava manjina. Umjesto da idemo naprijed, u mnogo toga Crna Gora ide unazad. SDP to ne može i neće dozvoliti.

Koji su vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate Open Balkan?

Eto vam primjera – je li Otvoreni Balkan ekonomsko ili ideološko pitanje? Naravno da je to pitanje vrijednosti i onoga što želimo za Crnu Goru. Mi smo tu kristalno čisti i nedvosmisleni: Put Crne Gore je Evropa i evropske integracije, a ne nekakvo zatvaranje u Balkan. Članica smo NATO saveza, pokrenuli smo pregovore o članstvu i, uz pravu vlast, Crna Gora ima najveće šanse da prva postane nova članica EU, ali ako se zatvorimo u Balkan, onda ćemo morati čekati sve druge. A ako pogledamo stanje u komšiluku, dobro ćemo se načekati.

Zato mi tu ne vidimo korist za Crnu Goru. Od takvog otvaranja bi najviše koristi imali kriminalci. Već tri godine od nekih slušamo o Evropi, a podrška ovoj inicijativi je najbolji dokaz da pričaju jedno – a sanjaju Balkan. Zbog toga imamo sve snažnije podjele u društvu. Po nedavno objavljenim istraživanjima, Crna Gora je nazadovala po pitanju polarizacije i ljudskih prava. Mi vjerujemo i zalagaćemo se za stvarne promjene. Tako smatramo da predsjednik Milatović umjesto da se miješa u kampanju, treba da podnese ostavku na mjesto potpredsjednika stranke, vrati partijsku knjižicu i ličnim primjerom pokaže kako se slijede moderne demokratije i postaje predsjednik svih građana. Primjećujem i da oni koji su s pravom zamjerali partijsku funkciju Đukanoviću, sada imaju drugačiji pristup oko Milatovića, iako čini istu grešku. Sve da mi je brat na čelu države, govoriću da to nije dobro za našu kuću i treba zakonski zabraniti.

Ko su vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

Pokazali smo hrabrost i pošten odnos prema građanima koji su naša jedina koalicija na ovim izborima. Odbili smo garantovane mandate, jer je za Crnu Goru važno da njena odbrana ne bude svedena na one koji su lošom vlašću i zloupotrebama potkopavali temelje naše kuće.

Neophodno je da postoji neuprljana suverenistička ponuda, koja je zajedno sa LSCG čuvala Crnu Goru od devedesetih.

Naših 5–10% mnogo su veći garant nego nečijih 20–25%. I zbog našeg uvjerenja, ali i zato što ne nosimo terete kadrova kakvi i danas sjede u Skupštini.

Podsjećam da smo mi 2016. godine, nakon ostvarenje niza istorijskih uspjeha, svojevoljno napustili vlast, jer smo smatrali da korupcijom i zloupotrebama potkopavaju temelje naše kuće. Prije toga smo nazivani „opozicija u vlasti”, jer smo pokušavali da tu vlast učinimo odgovornom, boljom i poštenijom. Nakon što je DPS izgubio izbore, kao opoziciona partija, pozvani smo da budemo dio Krivokapićeve vlade, što smo odbili. Zamislite da su druge pozvali. A mi smo toj vladi bili najkritičnija opozicija, braneći one vrijednosti zbog kojih smo i postojimo 1/3 vijeka.

S nama građani mogu biti sigurni, ili će vlast biti u interesu naše kuće Crne Gore, ili će SDP takvoj vlasti biti snažna opozicija.

Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Postoji veliki procenat naših građana koji su snažno na vrijednostima nezavisne, evropske, građanske i sekularne Grne Gore. Bili su kritični prema bivšoj vlasti, razočarani su karakterom promjena koje sprovodi Vučić preko poslušničkih struktura u Crnoj Gori. Ne žele da im vlast u Crnoj Gori formira SPC, niti da oni koji su potkradali našu kuću sada glume brigu za nju.

Žele kvalitetno obrazovanja za svoju djecu, dobru i svima dostupnu zdravstvenu zaštitu, razvoj koji će omogućiti bolji život. Vide Crnu Goru u društvu evropskih žemalja, a ne u balkanskim savezima. Mi želimo da se čuj glas tog – najboljeg dijela Crne Gore. Da pošteno, složno i vrijedno radimo – za našu kuću.