Skip to content

Đurašković: Zapošljavanje mladih i borba za svako radno mjesto su prioritet svih prioriteta

Po preuzimanju funkcije gradonačelnika Cetinja, Nikola Đurašković obećao je da će biti posvećen boljem životu žitelja Prijestonice i realizaciji projekata kako bi se, između ostalog, zaustavio i odliv stanovništva. Đurašković u intervjuu portalu CdM govori o tome kakvo je stanje zatekao kada je izabran za gradonačelnika, problemima sa kojima se suočavaju, ali i brojnim projektima koji se već ili tek treba da se realizuju.

Podvlači da će projekti ove gradske uprave počivati na snažnoj komunikaciji sa građanima i mjesnim zajednicama na gradskom i seoskom području. Prioritete, kaže, neće određivati partije, nego građani Cetinja.

CdM: Kazali ste da Cetinje mora da vrati i podiže svoj prijestonički autoritet time što će jačati svoje ekonomske potencijale, stvoriti uslove za pristojnu egzistenciju svih građana. Uredan gradski izgled i opšta kulture stanovanja, moderni sadržaji i programi moraju biti obaveza nove gradske uprave. Šta konkretno radite da biste ispunili ono što ste najavili?

Đurašković: Zbog svoje posebne kulturno – istorijske uloge u razvoju našeg društva u cjelini Prijestonica Cetinje mora biti perjanica napretka i progresa države Crne Gore. Razvijenije i bolje Cetinje znači i razvijeniju i bolju Crnu Goru. U tom smislu moramo jačati ekonomske kapacitete, kako ne bismo dozvolili da se odliv stanovništva sa Cetinja nastavi i na taj način zaustavi gubljenje osnovne supstance grada, a to su ljudi.

Na našu veliku žalost to nije bio slučaj u proteklom periodu i očigledna stagnacija i nazadovanje grada mora biti zaustavljeno. Nije jednostavno okrenuti smjer ovog procesa kada nosite teret više od 38 miliona duga, kad iz dana u dan dobijate nove tužbe zbog neplaćenih poslova prethodne vlasti, kada imate cijeli niz sudskih poravnanja po kojima morate da postupate, a gradski budžet je istovremeno opterećen velikim viškom zaposlenih, dominantno partijski zapošljavanih kadrova, kao velikim zahtjevima gradskih preduzeća koja su najvećim dijelom potpuno neodrživa bez dotacija budžeta Prijestonice.

Međutim, iako ćemo učiniti sve da građanima jasno saopštimo kakvo smo stanje zatekli, angažujući i eksternu reviziju koja će sagledati poslovanje Prijestonice u prethodnih 11 godina, gledamo naprijed i snažno radimo na realizaciji postojećih i novih projekata.

Zatečeno stanje i kada je realizacija kapitalnih investicija nije dobro, jer je dio kapitalnog budžeta već potrošen na obaveze iz prethodne godine, ali završavamo tenderske procedure jednog dijela projekata, a ovih dana ćemo raspisati i tendere za značajan broj novih projekata.

CdM: Kada ste već to pomenuli, recite nam da li je počela realizacija nekog projekta? Šta Vam je na listi prioriteta?

Đurašković: Započeta je rekonstrukcija Mojkovačke ulice nakon gotovo tri godine mučenja i nadam se da ćemo u narednom periodu imati završenu ovu saobraćajnicu, nakon čega bi se mogli, u saradnji sa Upravom za saobraćaj, okrenuti pripremi projektne i tenderske dokumentacije za rekonstrukciju Bajičke ulice koja, takođe, neoprostivo dugo stoji u jako lošem stanju.

Nova depolitizovana gradska uprava, koja počiva na partnerstvu koncepta SDP i Građani i Stare Garde LSCG, paralelno radi i na promociji investicionih potencijala Prijestonice, stimulativnih mjera za investitore i mogućnostima za ulaganje u dvije gradske poslovne zone. U tom smislu imamo gotovo svakodnevnu komunikaciju sa potencijalnim investitorima, ali bez konkretnih dogovora i ugovora ne želim ulaziti u bilo kakve konkretne najave.

CdM: Ono što građane najviše zanima sigurno je hoće li biti novih radnih mjesta i šta gradske vlasti rade na tom planu. Recite nam, hoće li i gdje u narednom periodu žitelji Cetinja moći da se zaposle?

Đurašković: Zapošljavanje mladih i svih naših sugrađana i borba za svako radno mjesto su prioritet svih prioriteta. Započeli smo pripremu javno-privatnog partnerstva za izgradnju hotela Lokanda i podzemne garaže i vjerujem da bi tender za realizaciju ovog važnog projekta mogli imati u prvoj polovini naredne godine.

CdM: Cetinje je grad sporta i velikih šampiona. Ipak, uslovi za razvoj sporta mogu i moraju biti bolji. Da li nešto radite na tom polju?

Đurašković: Činimo sve da stvorimo formalne uslove za izgradnju nove sportske dvorane na prostoru sadašnjeg poligona malih sportova i očekujemo da bi odluku o navedenom mogli vrlo brzo imati u skupštinskoj proceduri. Cetinju je neophodna nova sportska dvorana i sa stanovišta potreba naših sportista, sa stanovišta mogućnosti za razvijanje sportskog turizma, ali i na bazi rezultata naših nacionalnih selekcija i želje da Cetinje bude trajni dom naših muških rukometnih selekcija.

Pomoćni fudbalski teren će, zahvaljujući saradnji sa FSCG, biti uskoro završen, a vjerujem da ćemo do kraja tekuće godine svjedočiti i završetku glavnog gradskog stadiona.

CdM: Cetinje je sve primamljivije i turistima iz cijele Evrope. Je li danas Prijestonica uređena po mjeri značaja koji ima u istorijskom, kulturnom i svakom drugom smislu?

Đurašković: Radimo na uređenju parkova, javnih površina u gradskom jezgru i Bulevaru, kako bi Prijestonica bila uređena onako kako dolikuje njenom statusu.

Neoprostivo je da ste do sada u gradskom jezgru imali više ruinirane infrastrukture nego one koja je u dobrom stanju i da takvu poruku šaljete turistima i svima koji posjećuju Cetinje. Da ne govorim o infrastrukturi u naseljima koja se nije mijenjala decenijama, zbog čega ćemo narednih dana započeti obilaske svih gradskijh naselja i kroz razgovore sa građanima definisati buduće prioritete.

Svi naši projekti počivaće na snažnoj komunikaciji sa građanima i mjesnim zajednicama na gradskom i seoskom području. Prioritete neće određivati partije, nego građani Cetinja! U tom smislu imam sjajnu saradnju sa prijateljima iz Stare Garde LSCG i koncepta SDP i Građani i odlučnu namjeru da snažno mijenjamo Cetinje na bolje.

CdM: Od dolaska na čelo Prijestonice uveli ste Dan otvorenih vrata. Šta Vam kažu građani, šta ih najviše tišti, kakvu pomoć očekuju?

Đurašković: Kao gradonačelnika Prijestonice posebna mi je obaveza da svakog građanina tretiram jednako. Apsolutno me ne zanimaju partijska opredjeljenja. Ovaj grad može krenuti putem oporavka jedino ako budemo radili zajedno.

Ključni zahtjevi građana odnose se na zapošljavanje i, nažalost, na socijalnu pomoć. Tužna je i teška to slika koju što prije i što efikasnije moramo da mijenjamo. Moja vrata će, dok budem na ovoj poziciji, biti širom otvorena za sve, u svakom trenutku. Spreman sam da dam cijelog sebe i opravdam izbor za gradonačelnika Cetinja koji smatram izuzetnom čašću i privilegijom.

Pored „Otvorenih vrata”, realizujemo i druge aktivnosti kada su u pitanju direktni kontakti sa građanima. Tako sam već, zajedno sa najbližim saradnicima, krenuo u obilazak mjesnih zajednica van gradskog područja, a ubrzo krećemo sa programom „Građani pitaju” u sklopu kojeg ćemo obići sva gradska naselja i neposredno razgovarati sa građanima o problemima i njihovom rješavanju. To su sve načini kojima želimo da lokalnu administraciju, organe i službe lokalne samouprave približimo građanima, a istovremeno od njih dobijemo inpute što je to što ih najviše muči i koji su prioriteti u rješavanju njihovih problema.