Skip to content

Đurović: Vjera i nacija nebitne, pred zakonom smo svi isti

Poštovani Gospodine Marković,

Drago mi je što ste napokon izašli iz ormara iako mi više djeluje da je ovo saopštenje pisao neko iz centrale Vaše partije. Tekst po receptu stranih političkih konsultanata sa davno plasiranim, forsiranim i izlizanim narativima ne šalje nikakvu poruku sklada, zajedničkog života ili pomirenja (iako se nismo svađali) niti iznosi ili brani iznesene stavove već za cilj samo ima podjele, manipulacije i diskreditaciju političkih neistomišljenika.

Ne brinite se gospodine Markoviću, sa ove strane, bar u redovima SDP-a a vjerujem ni u ovim ostalim partijama opozicije nemate ni homofobe ni ksenofobe ni nacionaliste. U SDP-u nema ni lopova ni visokih funkcionera bivšeg a ni ovog režima.

Kod nas nije bitno ko je koje nacionalnosti i vjere i niti se na osnovu toga guramo prije drugih, niti se tako za razliku od vas identifikujemo, identifikujemo se kao ljudi, kao građani.

Vaš je izbor da Vam vjerska i nacionalna pripadnost bude poslovna i politička preporuka dok je naš izbor da su vjera i nacija nebitne jer smo pred zakonom svi isti.

Gospodine Markoviću, nemojte zaboraviti čija Vam je politička podrška dok ste bili lukavo zamotani, da ne kažem zakamuflirani u lokalnu građansku listu  omogućila dosadašnji vrhunac poslovne karijere pozicijom u PPOV-u.

Tada kao ni sad iz SDP-a nismo gledali ko je Srbin, ko je Hrvat, ko Bosnjak, Crnogorac ili Albanac jer to nije naša ni stavka u CV-u koju tražimo i gledamo niti je to ikad bio jedan od preduslova za zapošljavanje mimo radnog iskustva i kvalifilacija ili otpuštnja i čistke.

Možda ste u pravu, mozda Vi ne bježite od konfrontacija i diskusija na temu jednonacionalnog djelovanja i zloupotrebe položaja i sredstava opštine i građana, možda od te rasprave bježe Vaši koaljcioni partneri koji su još uvijek sakriveni pod plaštovima lokalnih i građanskih lista i partija.

Nisu naš problem ni Srbi, ni Srbija, i u našim redovima i porodicama ima i Srba i svih ostalih nacija, naš je problem što je jedan lokalni funkcioner zloupotrijebio svoj položaj i novac naših sugrađana da bi politički djelovao u svom interesu, interesu svoje partije, interesu samo jedne nacije.

Iskoristio bih priliku i da iznesem svoje mišljenje vezano za Vaš nastup a i nastup vaših kolega. Mislim da ste govorom, tonom i ponašanjem unizili i našu zajedničku državu i narod o kojem ste govorili jer je taj narod u Crnoj Gori svoj na svome a ne dijaspora druge države kojoj ste podnosili izvještaj.

Gospodine Markoviću nemamo mi problem da Vi idete u Beograd, Beograd je u srcu većine građana ove države, srpski narod je i naš narod i naša familija i naš prijatelj, nije problem ni da Vi politički djelujete i tražite apanaže van granica ove države, naš problem je da Vi trošite novac naših sugrađana van Vaših nadležnosti i van poslovnikom određene funkcije koju pokrivate.

Aleksandar Đurović

Predsjednik OO SDP Tivat