Skip to content

GO SDP: Potreban ozbiljniji pristup formiranju Vlade, pregovori traju predugo

“Urgentno pronalaženje demokratskog rješenja političke krize, kako bi se prekinulo dalje zanemarivanje interesa građana koji su, već duže vrijeme, taoci neodgovorne politike i pogrešnih koncepata, mora biti prioritet djelovanja svih političkih partija”, ocijenio je Glavni odbor Socijaldemokratske partije (GO SDP). 

Pažnja se posebno mora posvetiti novim socioekonomskim izazovima i padu životnog standarda, uzrokovanog dominantno novim globalnim okolnostima, pa je obaveza političkih struktura da pokažu dodatan nivo odgovornosti i zaštite osnovnih egzistencijalnih interesa građana Crne Gore.

Glavni odbor SDP iskazuje zabrinutost zbog potpune blokade ključnih institucija države, nastale kao proizvod raspadanja doskorašnje parlamentarne većine.

“Time smo došli u situaciju da nam Parlament ne funkcioniše, a gotovo da je isti slučaj i sa Vladom, pa je Crna Gora jedina država koja nije suštinski donijela niti jednu antikriznu mjeru, i na taj način pomogla svojim građanima i privredi u uslovima duboke ekonomsko-socijalne krize”, naglašeno je na sjednici GO SDP.

Poseban je slučaj izbjegavanje ispunjavanja naših EU i NATO obaveza povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, čime se dodatno degradira međunarodna pozicija Crne Gore i njen status kredibilnog euroatlantskog partnera.

Povodom aktuelne teme formiranja manjinske Vlade, GO SDP konstatuje da je neophodan ozbiljniji pristup kako bi se ovaj proces eventualno uspješno doveo do svog kraja i zaustavilo trošenje dragocjenog vremena, neophodnog za bavljenje konkretnim problemima građana i saniranje urušenih institucija. Zaključeno je da pregovori traju predugo i da se moraju okončati u kratkom roku. GO SDP dao je podršku programskoj platformi i prioritetima, koja treba da bude osnov političkog djelovanja buduće Vlade, a koju su potpisali ili podržali poslanici opozicije i iskazao spermnost na saradnju sa svima koji prihvate vrijednosti iskazane u tom dokumentu.

“Novi izbori, uz uspostavljanje primjerenog pravno-političkog modela koji bi garantovao fer izborni proces, kao što je SDP više puta saopštio, demokratsko su i čisto rješenje postojećeg stanja”, naglašeno je tokom rasprave na sjednici GO SDP.

GO SDP je zaključio da svaka nova Vlada mora imati jasnu i nedvosmislenu evropsku i euroatlantsku orjentaciju i podržava rukovodstvo partije da se, kao i do sada, u susret razrješenju tekuće političke i institucionalne krize, rukovodi isključivo političkim, vrijednosnim i programskim principima SDP-a.

Glavni odbor Socijaldemokratske partije Crne Gore