Jednom upaljena iskra slobode vječno će da gori

Prošlo je 16 godina od kada je Crna Gora na referendumu potvrdila svoje milenijumsko državno trajanje i postala međunarodno priznata, nezavisna i suverena država.

Ponosni smo na sve ono što je do danas ostvareno, na sva istorijska i strateška dostignuća koja danas čine Crnu Goru uvaženim članom euroatlantske zajednice i kandidatom za članstvo u Evropskoj uniji.

Svjesni da nas bogata crnogorska istorija, kao i sve vrijedno dostignuto u najnovijoj fazi razvoja crnogorske države, posebno obavezuje da se još više borimo za građansku i antifašističku Crnu Goru koja opstaje na temeljima demokratije i vladavine prava.

Nema vremena i okolnosti kada se za prave vrijednosti i pravo sopstvene države i interese njenih građana ne moramo boriti.  Vjerujemo da smo kao partija to pokazali i dokazali i u skorašnjem periodu posebnih izazova za građansku i evropsku Crnu Goru.

Sigurni smo da će i pored svih iskušenja sa kojima se možemo suočiti, u Crnoj Gori snažno pobjeđivati politika zasnovana na vrijednostima mira, tolerancije, jednakosti, antifašizma, politika koja opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu. Samo takva Crna Gora, država koja je jednako svih njenih građana, spremna je za nove velike istorijske iskorake.

Zato poručujemo – jednom upaljena iskra slobode vječno će da gori.

Svim građankama i građanima Crne Gore i svim našim ljudima u dijaspori, Socijaldemokratska partija Crne Gore želi srećan Dan nezavisnosti!

Socijaldemokratska partija Crne Gore