Skip to content

Konjević: Crna Gora evidentna meta ruskog malignog obrasca ponašanja

Crna Gora je posljednjih godina evidentna meta ruskog malignog obrasca ponašanja, a svoju takozvanu meku moć Kremlj projektuje na različite načine, preko crkve, ulaganja u medije, kampanjama    dezinformisanja, finansiranjem proruski orjentisanih  partija i nevladinih organizacija, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem i unutrašnju politiku Raško Konjević.

– Kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja, Rusija nastoji iskoristiti dugogodišnje, pa i decenijske probleme, a prije svega političku, socijalnu i etničku fragmentaciju kako bi dodatno polarizovala društvo, oslabila povjerenje u institucije, delegitimizovala NATO i EU i samim tim dodatno  otvorila  prostor za širenje svog uticaja – kazao je potpredsjednik Konjević otvarajući radionicu „Jačanje demokratske otprosnosti u Crnoj Gori – suočavanje sa obrascem djelovanja Kremlja u Jugoistočnoj Evropi“ koju su organizovale Amabasada Bugarske u Podgorici i Centar za proučavanje demokratije (CSD), evropski institut za javnu politiku sa sjedištem u Sofiji.

Potpredsjednik je ukazao na činjenicu da u ekonomski stabilnim državama, u kojima su vladavina prava i poštovanje ljudskih prava zagarantovani, ima manje prostora za upliv antidemokratskih aktera.

Na primjeru mnogih zemalja, u kojima je Moskva imala uticaj, a koje su danas članice EU i NATO, jasno se vidi uzročno posljedična veza između stabilnosti i integracionih procesa, smatra on.

– Iz tog razloga smatram da je evropska perspektiva  jedini  pravi  i  kredibilan  podsticaj  daljim reformama ne samo u Crnoj Gori već i u ostalim zemljama regiona – istakao je potpredsjednik Konjević.

1661943377-52324174763-e2cab0a88c-o.jpg

Foto: gov.me

Podsjetio je na obraćanje tadašnjeg predsjednika Evropske komisije iz 2018. godine Žan Klod Junkera koji je rekao da „ukoliko EU ne bude oblikovala Zapadni Balkan, neko drugi će istupiti i umjesto nje to uraditi“.

Ukazao je da to imamo upravo danas – “zvanična Moskva svojim već dobro poznatim modelom ponašanja i djelovanja, nastoji destabilizovati Zapadni Balkan, odvratiti ga od evropskog puta i zapadnih vrijednosti”.

– Ipak ratna dešavanja u Ukrajini, izazvana nelegalnom agresijom Rusije, pokazala su da politika proširenja na zemlje ZB nije luksuz, već potreba kao i da integracija zemalja regiona nije ustupak već doprinos stabilnosti Evrope u cjelini“, kazao je potpredsjednik Konjević.

On  je  dodao  da  jačanje  demokratske  otpornosti,  između  ostalog,  obuhvata  rad  na  izgradnji kvalitetnog obrazovnog sistema, medijske pismenosti kao nasušne potrebe u vremenu ukojem živimo, zatim izgradnju jakih institucija i povjerenja u iste.

– Vjerujem da ćemo, kao i nebrojeno puta u istoriji, imati dovoljno mudrosti da aktuelni politički momentum iskoristimo na pravi način – zaključio je Konjević.