Skip to content

Konjević: Crna Gora na putu da opet bude svijetla evropska tačka regiona

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope sublimiraju temeljne vrijednosti savremene Crne Gore, koja jedino njegujući antifašizam i ideju evropskog jedinstva može ići naprijed za dobro svih svojih građana.

Rijetko koja država se može pohvaliti da je kroz cijelu svoju istoriju uporno branila svoje pravo na slobodu, pravdu za sebe i druge, gradeći istovremeno mostove i jedinstvo u zajedničkim vrijednostima koje danas želimo imati u ujedinjenoj Evropi. Kao što je rijetko ko kao Crna Gora dao toliko žrtava da se pobijedi pošast fašizma i time trasira put evropskog zajedništva.

Sve ono što se dešava i danas na tlu Evrope pokazuje nam da se za ideje mira, suživota, tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg nikada ne smijemo prestati boriti.

Vjerujem da je Crna Gora na putu da opet bude svijetla evropska tačka regiona koja će snagom svojih istorijskih i ovovremenih, Ustavom utvrđenih, vrijednosti ubrzati evropeizaciju ovoga prostora, u cilju njegovog trajnog pripadanja zajednici civilizovanih i demokratskih naroda i država.

Čuvajmo tekovine 9. maja jer samo tako ćemo biti dostojni svoje slavne istorije i milenijumskog državnog trajanja, a time i sami sebe u vremenu u kojem živimo i u kojem moramo obezbijediti najbolje uslove života za sve naše građane.

U svoje i u ime Socijaldemokratske partije Crne Gore svim građanima čestitam 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Raško Konjević

Predsjednik SDP