Skip to content

Konjević: Dok je Abazović slao poruke da je šverc cigareta klinički mrtav Milošević ga očigledno nije čuo

Skloniji sam da mislim da neće, ali me ne bi ni iznenadilo da sa manjkom legitimeta i ogromnim protivljenjem parlamenta Abazović završi i posljednu obavezu koju je preuzeo. U politici je sve moguće – rekao je Konjević odgovarajući da li Vlada u tehničkom mandatu mogla da odlučuje o pristupanju regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan

Dok je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović slao poruke da je šverc cigareta klinički mrtav očigledno ga nije čuo šef Uprave prihoda i carina Rade Milošević, koji je njegov partijski drug i istaknuti funkcioner – kazao je ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević u emisiji “Argumenti” na Televiziji Crne Gore na temu “Ko je politički pokrovitelj šverca cigareta?”.

Komentarišući optužbe Abazovića da je on jedan od političkih pokrovitelja šverca cigareta, Konjević je ponovio da je rekao da je premijer u tehničkom mandatu imao kontakt sa registrovanim članovima jedne organizovane grupe, kao i Milošević.

– Ne mogu reći koja je, to su tajni podaci. Sada kada sve posložite jasno je da možemo govoriti o stepenu sumnje da je ovdje definitivno bilo političkog pokroviteljstva duvana. Imate kontakte sa organizovanom kriminalnom grupom za koju znate da je u “SOCTA”-i prepoznata za šverc cigareta, sada se ispostavlja da je medijski performans u kojem učestvuju isključivo ministri i premijer iz redova GP URA, jer je 10 odsto od zaplijenjenih cigareta spaljivano, a pored toga – Uprava policije je bila isključena iz ovog slučaja – naveo je Konjević.

Dodao je i da kada je pomenuo ovaj policijski dokument (SOCTA 2021) na nedavnoj sjednici Vijeća Abazović nije ništa komentarisao.

 – Nema šta ni da komentariše, to je javan podatak – rekao je Konjević.

Na pitanje da li je moguće da Milošević nije znao za kretanje kamiona od skladišta do mjesta uništenja cigareta odgovorio je da bi on i dalje bio direktor Uprave prihoda i carina da je to tako.

Smjena

Komentarišući svoju smjenu sa pozicije šefa Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti rekao je da nije zakazao sjednicu zbog izbora, kako je to premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović okarakterisao.

– Zakazo sam je zbog činjenice da imamo aktivnost organa za sprovođenje zakona, aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost koje ovih dana rezultiraju hapšenjem više državnih službenika i smatrao sam da je to razlog da se održi sjednica – naveo je Konjević.

Prijedlog za njegovo razrješenje smatra jednim dijelom iznenađujućim.

– Nisam očekivao toliko političkog neiskustva, jer je time javnosti poručio da ima što da sakrije, jer onda ne bi trebalo da smeta bilo kakva sjednica biroa, i to nisam rekao samo ja nego i drugi ljudi, koji su ocijenili da bi to bio dobar model da ovaj slučaj otvorimo do kraja – istakao je Konjević.

Žao mu je što se to tako desilo, ali to neće puno promijeniti.

– Ostajem član Vijeća za nacionalnu bezbjednost – dodao je Konjević.

Govoreći o indiciji da je 90 odsto odlazilo na sivo tržište, a 10 odsto je uništavano naveo je da se radi o svim zaplijenjenim cigaretama, a podatak su dali organi za sprovođenje zakona.

Na pitanje zbog čega ne podnese ostavku odgovorio je da ne može to učiniti u Vladi koja je u tehničkom mandatu. Smatra i da nije realno da Vlada ostane do 2024.

– Može ako se plašite da odete na izbore – ocijenio je Konjević.

Otvoreni Balkan

Ponovio je da su on i ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ranko Krivokapić kazali da će podnijeti ostavku ako se Vladi izglasa povjerenje, što se krajem avgusta nije desilo.

– Mi smo sada svi u ostavci. Vlada radi u tehničkom mandatu – naveo je Konjević.

Na pitanje može li sada Vlada da odluči da pristupi regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan odgovorio je da legitimitet u politici znači sve. 

– Nelogično je da Vlada donosi odluke za koje nema većinu u parlamentu. Premijer je to jednom pokušao i on ima najkraći staž u istoriji višestranačja Crne Gore. Ne može da se premijer ponaša u suprotnosti sa stavom parlamentarne većine – naveo je Konjević odgovarajući na pitanje što ako Abazović sada pokrene pitanje o Otvorenom Balkanu.

Da bi se Otvoreni Balkan primijenio moraju, kako dodaju, da se mijenjaju zakoni, a za to ne postoji većina.

– Skloniji sam da mislim da neće, ali me ne bi ni iznenadilo da sa manjkom legitimeta i ogromnim protivljenjem parlamenta Abazović završi i posljednu obavezu koju je preuzeo. U politici je sve moguće – rekao je Konjević.

ANB

Govoreći o prijedlogu da se pravosnažno osuđivani Artan Kurti postavi za glavnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost upitao je kako bi se takav prijedlog mogao dati, “osim ako ne želite da vršite neku vrstu neprimjerenog uticaja na rad ANB imajući u vidu nadležnost glavnog inspektora”.

Na pitanje misli li da je Savo Kentera “instaliran” odgovorio je da je on dugo godina bio blizu sektora bezbjednosti, predsjednik Atlantskog saveza i neko ko po profesionalnom opredjeljenju pratio rad tog sektora i ima odlične međunarodne kontakte, što potvrđuje da je ANB uradila ozbiljnu operaciju zaštite nacionalnih interesa, što potvrđuje da je opredjeljenje da bude na čelu ANB dalo opravdanje.

Šverc duvana

Na pitanje što je Socijaldemokratska partije radila da spriječi šverc cigareta, posebno u periodu od 1993. do početka 2000-ih godina, kada je ta kriminalna aktivnost “bujala”, odgovorio je, pored ostalog, da će se teško naći država u kojoj nema takvih aktivnosti.

– Što je država slabija takvih aktivnosti će biti više. Ono što je važno je da Crna Gora ima dobru saradnju sa inostranim agencijama za sprovođenje zakona, posebno sa onim koje su zainteresovane za šverc duvana – naveo je Konjević.

Na pitanje ima li ličnu odgovornost što nije bilo više uhvaćenih i procesuiranih koji se bave švercom cigareta u periodu od 2013. do 2016, kada je bio ministar unutrašnjih poslova, odgovorio je da je to odgovornost svake vlade i svakog ko je bio dio neke vlade, posebno u segmentima u kojima ti rezultati nisu bili bolji.

– Da li su MUP, tužilaštvo i ANB tada mogli da imaju bolji rezultat – jesu, ali je ipak poslije 30. avgusta 2020. godine stvorena jedna bolja politička volja, bez ikakve dileme, da organi za sprovođenje zakona aktivnije djeluju protiv kriminalnih aktivnosti, među kojima je šverc duvana, ali je iznenađujuće da iza ovakve aktivnosti može da stoji nekoliko visokopozicionirah članova Građanskog pokreta URA – kazao je Konjević.

Komentaruši izjavu Abazovića da je ovo “tek vrh ledenog brijega” i odgovarajući na pitanje ko sve ima razloga da se plaši odgovorio je da ne zna.

– Vjerovatno oni koji su uključeni, ako postoje vjerovatno politički pokrovitelji ovoga, ali istraga treba da se sprovede do kraja – ocijenio je Konjević.

Ruski špijuni

Na pitanje o aferi ruskih špijuna, te ima li osjećaj da se ućutalo o toj aferi odgovorio je da je izviđaj u toku.

– Nastaviće se sa tim aktivnostima. Dobili smo set informacija i nekoliko vrlo korisnih saznanja da je ANB uspostavila dobru međunarodnu saradnju sa nekoliko partnerskih agencija država NATO članica. Ova međunarodna akcija će biti nastavljena. Ohrabruje da će naredne aktivnosti u fazi izviđaja dati rezultata – kazao je Konjević.

Govoreći o zainteresovanosti članova Vlade o toj akciji rekao je da je dio članova samo zanimalo kakva je tu uloga bivšeg ambasadora Srbije Vladimira Božovića, kojem je u okviru akcije MUP zabranio ulazak u Crnu Goru.

Vanredni izbori

Govoreći o eventualnim vanrednim izborima ocijenio je da postoji duboka, institucionalna kriza, te da kada postoji takva kriza demokratija ne poznaje drugačiji model nego da se ode na izbore.

– Kada je vlada pala 19. avgusta imali ste dvije ustavne mogućnosti – da se u roku od 30 dana formira neka parlamentarna većina sa 41 i da svoj prijedlog za mandatara u tom roku sa potpisima, ili bez njih, ali odlaskom na konsultacije dostave predsjedniku države, koji je tada u obavezi da da mandat. Mi taj scenario nismo imali – naveo je Konjević.

Taj scenario nismo imali jer Abazović “zna poruke se međunarodnih adresa – partneri ne žele da vide Demokratski front u novoj vladi”.

– Upravo tu imate vrstu političke igrice, da 30. dana ne želite da stavite potpis, a kada taj rok istekne vi stavite potpis. Poslije toga nema druge mogućnosti, sada postoji druga ustavna mogućnost – da se skrati Skupštini mandat i ide na izbore.

– Što društvo prije zrene prije ćemo izaći iz ove krize, ovako je ovo mučenje i za građane i za samu Vladu – naglasio je Konjević.

Komentarišući to što Đukanović nije pozvao nekoliko partije na konsultacije odgovorio je da o tome može sud da da Ustavni sud.

Misli da će se neke stvari “pokrenuti s mrtve tačke” nakon lokalnih izbora 23. oktobra u većem broju opština.

– Sada nije realno očekivati da se postigne neki dogovor oko izbora, ali je moje očekivanje kada prođu lokalni izbori da se dođe do datuma parlamentarnih izbora, da je svima jasno da ne možete imati vladu kojoj je izglasano nepovjerenje u dužem vremenskom intervalu, da vlada i donosi odluke – istakao je Konjević.

Očekuje i da se nakon lokalnih izbora od 19 kandidata za Ustavni sud, koji su saslušani na skupštinskom Ustavnom odboru u prethodnom periodu, izaberu četiri nove sudije.

Izvještaj EK

Iduće sedmice očekuje se izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, a Konjević je naveo da je na današnjoj sjednici Vlade govorio o tome, da je bilo signala da Crna Gora ne treba da propusti istorijsku šansu, ali u tom trenutku u julu nastala je promjena u prioritetu rada Vlade.

– Nažalost Abazović forsira ugovor sa jednom vjerskom zajednicom, koja je dovela do krize. Predložili smo da se ta tema odloži za kasnije. To se nije desilo i imaćemo najgori izvještaj do sada – rekao je Konjević.

Smatra da se treba sjetiti priče o podršci od 49, te da se mogla naći podrška da se izaberu članovi Sudskog savjeta, vrhovni državni tužilac, članovi Ustavnog suda i “danas bi izvještaj EK bio mnogo pozitivniji” i moguće u fazi iščekivanja završnih mjerila.

– Danas imate najporaznije rezultate, nažalost, kako je ukazala ministarka evropskih poslova u tehničkom mandatu Jovana Marović na sjednici Vlade danas – pojedina ministarstva nisu završavala svoje obaveze u programu pristupanja EU. Nama se nisu vratila otvorila zbog naših rezultata, nego zbog agresije Rusije na Ukrajinu – naglasio je Konjević.

izvor: POBJEDA