Skip to content

Konjević: Dokazi o Abazovićevim kontaktima sa kriminalnim grupama prisutni u SOCTA

Ministar odbrane Raško Konjević rekao je da premijera Dritana Abazovića nije optužio ni za šta, ali da će na svakoj sjednici Odbora za bezbjednost, koja bude zatvorena za javnost, ponuditi dokaze da je premijer imao kontakta sa kriminalnim grupama, jer su, kako kaže, ti dokazi prisutni u SOCTA 2020 – 2021.

SOCTA je dokument koji analizira procjenu prijetnje od organizovanog kriminala i identifikuje prioritete u borbi protiv teškog kriminala.

– Ja premijera nisam ni za šta optužio, ja sam samo sugerisao da bi njegovo pristustvo na paljenju cigareta sa direktorom Poreske uprave mogli da ukaže na političku zaštitu za ono što je radila ekipa iz UPC, a vidite da postoje sumnje da je direktor Poreske uprave na neki način bio umiješan u to, jer ne bi podnosio ostavku da nije – rekao je Konjević Pobjedi nakon drugof dana ministarskog sastanka u Briselu.

Ponovio je i da ne želi da optužuje nikog bez jasnih dokaza.

– A to je da je premijer imao kontakte sa nekim članovima kriminalne grupe koja se bavi švercom duvana, za to ću na svakoj sjednici Odbora za bezbjednost koja je zatvorana za javnost otvoreno da kažem jer su ti dokazi prisutni u SOCTA 2020 –2021. Ništa ja nisam rekao. Sve je zapisano a kontakti njegovi su takvi kakvi su – kaže Konjević.

Upitan da li je saveznike informisao o situaciji u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori i smjenama u ANB, Konjević kaže da pitanje ANB i kadrovskih promejna nije u nadležnosti ministara odbrane.

– Tako da nismo o tome razgovarali, ali jesmo iskoristili priliku da u dijelu druge teme, a to je Zapadni Balkan, iskoristimo kontekst i informišemo ministre o tome šta su bile aktivnosti i akcije prethodnog rukovodstva ANB – mislim na sprječavanje širenja ruskog uticaja i sve one aktivnosti koje je agencija uradila i prema ruskim diplomatama, dvojici državljana Crne Gore i jednom širem spisku ljudi koji su proglašeni da ne mogu boraviti na teritoriji Crne Gore. O akciji jesmo informisali, a o ovome što se dešavalo kasnije nijesmo, jer nije u nadležnosti ministra odbrane ali svakako to jeste tema koja će se na različitim nivoima pratiti u narednom periodu – dodao je Konjević.

Kad su u pitanju sajber napadi, i saznanja Vlade i NATO o tome ko stoji iza njih, Konjević je pozvao na čekanje finalnog izvještaja.

– Zahvalili smo se partnerima u dijelu zaustavljanja sajber napada, čekamo izvještaje i siguran sam da će biti obznanjeni rezultati uskoro – zaključio je Konjević.