Skip to content

Konjević: Garant prosperiteta i sigurne budućnosti regiona je u integraciji u NATO i EU

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, mr Raško Konjević učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC) koji se danas i sjutra održava u sjedištu NATO u 

Ministri su tokom prvog dana sastanka razgovarali o važnosti jačanja saradnje, kako sa EU tako i sa partnerskim zemljama, a u cilju pružanja odlučnog odgovora na potencijalne bezbjednosne izazove. 

“Nedvosmisleno i jedinstveno je osuđena agresija Ruske Federacije na Ukrajinu i iskazana solidarnost sa tom zemljom i ukrajinskim narodom. Naglašeno je da je ova invazija promijenila bezbjednosnu arhitekturu Evope, zbog čega je važno nastaviti sa kontinuiranom podrškom u cilju snaženja kapaciteta Ukrajine u borbi za očuvanje svog teritorijalnog integriteta”, navodi se u saopštenju.

Konjević je, kako navode, istakao da će Crna Gora i u narednom periodu pružati pomoć Ukrajini i podsjetio na nedavnu odluku Vlade o upućivanju dodatne vojne pomoći.

“Takođe, dodao je da rat u Ukrajini poziva na razmatranje modaliteta koordinisane podrške obje organizacije i drugim partnerima, kao što su Gruzija, ali i BiH. U tom kontekstu, osvrnuo se na reperkusije koje, usljed ruskog uticaja, osjeća i cijeli region Zapadnog Balkana”, stoji u saopštenju.

Kako dodaju, Konjević je ponovio da je nedvosmisleno opredjeljenje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji, istakavši da je garant prosperiteta i sigurne budućnosti regiona upravo u njegovoj punoj integraciji u NATO i EU.

“Na kraju sastanka prvog dana NAC-a ministri su konstatovali da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dodatno ojačala transatlantsku vezu, iako je primarna namjera Moskve bila upravo suprotno. Konstatujući da momenat iziskuje sprovođenje politike ”otvorenih vrata”, ministri su izrazili optimizam da će se uskoro ostvariti uslovi da NATO porodica bude proširena za dvije nove članice, Finsku i Švedsku”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.