Skip to content

Konjević: Izbori rješenje, svaka druga opcija političko mučenje građana i institucija

U narednih nekoliko dana biće jasnije kakav će biti izlazak iz ove situacije, a izbori su definitivno pravo rješenje jer bi svaka druga opcija bila samo politicko mučenje, kako građana tako i institucija – ocijenio je ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević na sastanku sa Zajednicom crnogorskih udruženja u Njemčakoj – eMDE Alijansa.

Konjević je, kako je navedeno u saopštenju ovog udruženja, istakao da je partija na čijem je čelu i ranije ukazivala da način vladanja, nedovoljne reforme i usporavanje procesa pridruženja EU mogu dovesti do onoga što se desilo 30. avgusta.

Ocijenio je da je politika u protekle dvije godine društvo vratila unazad i objasnio da se kroz manjinsku Vladu, uz značajnu dozu skepse, pokušalo krenuti naprijed i afirmisati proces EU integracija i popraviti investicioni ambijent kao preduslov ekonomskog razvoja što, nažalost, nije ostvareno zbog promjene prioriteta od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića – navedeno je u saopštenju.

Govoreći o ulozi dijaspore naglasio je da, kako su rekli, Crna Gora ima istorijsku šansu da se vrati, na zdraviji način, na pravi put, put građanske, sekularne, euroatlanske Crne Gore.

Uloga dijaspore na tom putu je važna i vidi je u dva konteksta, kohezivni – saradnja i jačanje institucionalnih veza. Smatra da će period pred nama biti vrlo težak, ali je ipak optimističan s obzirom na to da su prethodne dvije godine razotkrile nedostatke i nesposobnosti različitih političkih aktera koji su učestvovali u vlasti, a u kojoj su sad već imale priliku da učestvuju sve strane i da se pokažu – kazali su iz Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

Ocijenio je da su vanredni izbori definitivno jedino pravo rješenje i poručio da je potrebno da se dijaspora aktivno uključi u procese koji predstoje.

Ovo je jednako važno za budućnost svih, kako onih u zemlji tako i svih onih koji su u pečalbi. Važno je da se čuje zajednički glas, jer dijaspora sa strane može neke stvari da vidi i jasnije, s obzirom na to da živi u uređenim sistemima – ističe se u saopštenju.

Upitan o biračkom pravu naših građana na privremenom radu i boravku u insotranstvu Konjević je kazao da glasati mogu državljani Crne Gore koji imaju prebivalište u zemlji od 24 mjeseca, što je i Ustavna odredba.

Pojasnio je da se prebivalište stiče rođenjem ili prijemom, te da je ovdje suština pitanje boravišta, a ne prebivališta kako se često pogrešno, pa i manipulativno, interpretira u javnosti. Naime, ako neko privremeno negdje boravi, njemu se mijenja boravište dok će prebivalište izgubiti samo činom dobijanja drugog državljanstva i prebivališta u drugoj zemlji – zaključuju u saopštenju.

Iz Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj najavili su da će u želji da se što aktivnije uključi i maksimalno doprinese izlasku iz političke i društvene krize u kojoj se nalazi njihova matična država narednih dana održati nekoliko sastanaka sa predstavnicima političkih partija koje pripadaju crnogorskom bloku.

Ispred dijaspore sastanku su prisustvovali jedan od osnivača udruženja MonteHess iz Frankfurta i prvi predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom dr Nenad Popović, predstavnik crnogorske dijaspore iz Bosne i Hercegovine Mirza Redžić, aktuelni član Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore profesorica Daniela Livingstone, kao i predsjednica crnogorske dijaspore u Švajcarkoj i u ulozi organizatora sastanaka Emira M. Ličina, predsjednica udruženja MonteKöln iz Kelna i predsjednica eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

izvor: STANDARD