Skip to content

Konjević: Nova vlast na Cetinju će biti snažno crnogorska i građanska, svi mogu da je podrže

Predsjednik SDP Raško Konjević je u okviru gostovanja na radio Anteni M istakao da će vlast SDP i Stare Garde LSCG na Cetinju djelovati na temeljnim crnogorskim i građanskim osnovama,  uz osnaživanje onoga što Cetinje simbolički znači za crnogorsku državu.

“Građani su na izborima na Cetinju poslali jasnu poruku, da žele promjenu prije svega zbog ogromnih neispunjenih obećanja o izgradnji fabrika i infrastrukture, ali i zaduženja od preko 35 miliona eura. Do dogovora sa DPS-om nije došlo jer je njihova konačna ponuda bila da od četiri političke pozicije, gradonačelnika, predsjednika Skupštine i dva zamjenika – tri budu partijski predstavnici DPS-a, a jedan nestranački kandidat sa liste SDP i Građani. To ne bi omogućilo promjenu koju su građani tražili” rekao je Konjević u emisiji.

“Dogovoren je savez SDP i SG LSCG, dok sa druge strane nemamo nikakav koalicioni sporazum sa bilo kojom drugom partijom. Međutim, ono što se dešava ovih par dana je tipična reakcija koja nam nije potrebna. DPS sada, dosta niski koalicioni potencijal dodatno kida, pogotovo kroz dio kampanje po društvenim mrežama i pokušajima da od Draginje Vuksanović Stanković i Raška Konjevića pravi izdajnike. Bojim se da je to logika koju neko pokušava da napravi – da je DPS jednako država. I to je veoma pogrešno. Mi ćemo nastaviti da djelujemo na onim vrijednostima o kojima smo govorili od izbora vlade Zdravka Krivokapića, ali i od ranije” istakao je Konjević u emisji.

“Prvi postupci nove čvrsto suverenističke vlasti će biti ono što je očekivanje građana Cetinja, tako da će prva dva poteza koja će uraditi nova vlast biti da ćemo pokušati da nađemo način da CPC ima stabilnost u funkcionisanju, a druga stvar je da pokrenemo odgovarajuće procedure povodom sramnog upisa cetinjskog manastira od strane odlazeće Vlade.  Svi potezi nove vlasti će biti na jačem crnogorskom fonu, nego što je bilo kada je na vlasti bila DPS, dok će lokalna vlast  sigurno biti značajno bolja. Mnogo opasnije može biti nešto što se dešava na državnom nivou, nego što će dvije izvorne suverenističke partije kao što su SDP i Stara Garda LSCG biti u vlasti na Cetinju” naglasio je Konjević u emisji.

“Naravno, kad je u pitanju vlast na Cetinju, možda se poslije tih prvih par mjeseci ona i proširi kroz podršku drugih suverenističkih partija. Mi ćemo koaliciju imati sa SG LSCG i volio bih da DPS podrži ovaj koncept, glasanjem u Skupštini Prijestonice i za budžet i za sve razvojne projekte, ali i za one odluke koji će biti od šireg  simboličkog značaja koje Cetinje ima za crnogorsku državu” istakao je Konjević u emisji.

“Kad je u pitanju prelazna manjinska Vlada, ona bi trebala da ima tri ključna cilja – deblokadu pravosuđa, deblokadu evropskih integracija i reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama naših evropskih partnera. Ne mislimo da Vlada, koja bi se formirala na oročen period, ima dovoljno legitimiteta za poteze poput donošenja Temeljnog ugovora, organizovanja popisa u izbornoj godini i incijative Otvoreni Balkan. Ako je nekome važno da se i time Vlada bavi, onda moraju postojati kontrolni mehanizmi da se takve stvare ne rješavaju pukim preglasavanjem u Vladi. Zbog toga je SDP iskazala rezerve prema dijelu tog koncepta” zakjlučio je Konjević u emisji.