Skip to content

Konjević: Obezbijedili smo 1,5 miliona eura za ispravljanje greške prema zaposlenima u Vojsci

Oko 1.900 zaposlenih u Vojsci Crne Gore, kojima je 2016. godine nekoliko mjeseci bila smanjena plata zbog kašnjenja u usklađivanju zakonskih i podzakonskih akata, biće nadoknađena sredstva do kraja ove godine, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar u Vladi Crne Gore Raško Konjević gostujući u Jutarnjem programu RTCG-a.

“Rebalansom budžeta je izdvojeno 1,5 miliona eura više. To će biti iskorišteno dominantno za popravku grešaka iz 2016. godine nastalih zbog kašnjenja u donošenju jednog podzakonskog akta, što je smanjilo zarade zaposlenih nekoliko mjeseci“, kazao je ministar Konjević i dodao da će se do kraja godine dogovoriti sa zaposlenima za isplatu tih sredstava kako ne bi bilo potrebe za nastavkom tužbi.

Govoreći o unapređenju položaja zaposlenih u Vojsci, ministar je podsjetio na odluku iz jula kada je plata povećana za 10 do 15 odsto. Iako je saglasan da je to povećanje nedovoljno, ministar je istakao da je ono ipak prvo nakon šest godina.

Posebna pažnja, istakao je Konjević, biće posvećena unapređenju stambene politike: „U ministarstvu odbrane smo obnovili rad na jednom projektu koji bi podrazumijevao definisanje pomoći države odnosno ministarstva za rješavanje stambenih pitanja ljudi koji rade u vojsci i ministarstvu odbrane“.

Ministar je pojasnio da se traži model po ugledu na zemlje regiona – gdje bi se obezbijedila participacija i subvencija po različitim osnovama iz posebnog fonda koji bi se formirao, konstatujući da su raniji modeli potrošeni i prevaziđeni.

„Kada taj projekat završimo, opredjeljenje je da njegov početak bude u budžetu za 2023. godinu. Važno da jednu tako bitnu komponentu kreiramo u budžetu za 2023. godinu i da negdje ona postane jedna od ključnih politika u domenu socijalne politike u ministarstvu“, kazao je ministar Konjević.

Istakao je da je odlukom iz jula mjeseca, stipendija kadetima koji se školuju na prestižnim akademijama u inostranstvu povećana za 20 odsto.

A upravo su školovanje i različita usavršavanja neke od prednosti članstva u NATO, pored bezbjednosti i sigurnosti kao ključnih benefita. Biti članica Alijanse znači i više mogućnosti za modernizaciju i opremanje vojske.

„Naša vojska prolazi kroz ozbiljnu modernizaciju i transformaciju. U zadnjih nekoliko godina uložen je ozbiljan novac – do 100 miliona eura. Zbog odgovornog odnosa i odgovornog članstva  u Alijansi, od ključnog partnera SAD opredijeljena je pomoć od nešto malo više od 27 miliona eura“, kazao je Konjević.

Pojasnio je da je u aprilu dobijeno 4,9 miliona eura, a da su nedavno za Crnu Goru opredijeljena  23 miliona iz dva različita fonda. Dio od 16 miliona eura će biti za opremanje i modernizaciju, a sedam miliona iz fonda za jačanje kapaciteta u onim zemljama za koje se smatra da mogu da budu pod rizikom negativnog uticaja Ruske Federacije.

Ministar Konjević je podsjetio da je Crna Gora kao odgovorna članica NATO-a uputila vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini u tri navrata, u ukupnom iznosu od osam miliona eura: „To je više od 10 odsto godišnjeg budžeta za odbranu Crne Gore“.

On je kazao i da će Crna Gora od naredne godini postići nivo izdvajanja od 2 odsto BDP-a za odbranu što će obezbijediti stabilan izvor finansiranja.