Skip to content

Konjević pisao Novoviću: Ispitati zakonitost odluke EPCG da pomogne CEDIS

Predsjednik SDP Raško Konjević uputio je pismo Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, kojim ga poziva da u što je moguće kraćem roku ispita zakonitost postupka vezano za odluku EPCG da u iznosu od 10,9 miliona eura izmiri finansijske gubitke kompanije CEDIS.

U obraćanju Konjević navodi da je Vlada Crne Gore saglasnost za takvu odluku, bez predloga resornog Ministarstva kapitalnih investicija, donijela na elektronskoj sjednici, u kasnim većernjim satima i iza leđa javnosti.

“Povodom takve odluke javno je otvoreno više pitanja koja se tiču zakonitosti postupka i moguće zloupotrebe poslovanja u privredi, kao i da li se takvom odlukom ulazi u zonu nedozvoljene državne pomoći.

Podsjećam i da je Ministarstvo kapitalnih investicija saopštilo da je odluka donijeta bez sagledavanja “svih važnih aspekata”.

Ključno pitanje na koje je potrebno dati odgovor je da li je ovakvom odlukom pričinjena višemilionska šteta državnom budžetu, po osnovu izgubljenih poreskih prihoda i dividende koju bi država prihodovala kao većinski akcionar. Takođe, važno pitanje je da li su odlukom preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, da pokrije gubitke drugog preduzeća, oštećeni manjinski akcionari, kojima je po tom osnovu umanjena dividenda i pričinjena šteta.

Posebno pitanje je i kako se proizveo toliki gubitak u poslovanju kompanije CEDIS, odnosno da li on ukazuje samo na nesposobnost ili na moguće zloupotrebe u poslovanju.

Budući da se u konkretnom slučaju radi o raspolaganju novcem preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, kojim se pokrivaju finansijski gubici od preko 10 miliona eura, pozivam Vas da ispitate zakonitost čitavog postupka i obavijestite me o činjenicama koje budete utvrdili” zaključuje se u pismu predsjednika SDP-a.