Skip to content

Konjević : Podaci Ministarstva odbrane u vezi sa NATO-om zaštićeni na poseban način

Ministar odbrane Raško Konjević rekao je da su vladini zvaničnici savjetovani od strane sajber stručnjaka, uključujući tim istražitelja FBI koji je poslat u Podgorici, da se iz bezbjednosnih razloga mreža ne bude aktivna. 

“Već 20 dana smo suočeni sa ozbiljnim izazovima vezanim za sajber napad, a čitav državni sistem, sistem državne uprave i sistem usluga građanima funkcioniše na prilično restriktivnom nivou“, rekao je Konjević za Asošijeted pres (AP).

Crnogorski zvaničnici su rekli da je napad koji je udario na vladinu digitalnu infrastruKonjeviRakturu vjerovatno izvršila grupa za tajne napade čiji članovi govore ruski i koja generalno djeluje bez uplitanja Kremlja sve dok nije usmjerena na ruske saveznike. Banda, nazvana “Cuba ransomvare”, preuzela je odgovornost za barem dio sajber napada u Crnoj Gori, u kojem je kreirala specijalni virus za napad pod nazivom “Zerodate”.

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost okrivila je za napad direktno Rusiju.

Rusija ima snažan motiv za takav napad jer je Crna Gora, koju je nekada smatrala snažnim saveznikom, ušla u NATO 2017. godine uprkos protivljenju Kremlja. Takođe se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu, što je navelo Moskvu da označi Crnu Goru kao “neprijateljsku državu“ zajedno sa nekoliko drugih zemalja koje su se pridružile embargu.

“U takvim napadima obično postoje organizacije koje su maska državnih obavještajnih službi“, rekao je Konjević i dodao da su podaci Ministarstva odbrane u vezi sa NATO-om zaštićeni na poseban način, dok se ostala moguća curenja „istražuju“.