Skip to content

Konjević pozvao Bečića da hitno riješi pitanje izbora predsjednika DIK-a

Predsjednik SDP Raško Konjević uputio je pismo predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, u kojem ga poziva na hitno rješavanje pitanja izbora predsjednika Državne izborne komisije.

U pismu Konjevića Bečiću se navodi da od juna mjeseca Državna izborna komisija, kao centralna institucija za izborni proces, funkcioniše bez predsjednika jer je dotadašnjeg predsjednika DIK-a aktuelna parlamentarna većina, razriješila na sjednici održanoj u junu mjesecu.

„ Time je, umjesto jačanja izbornog povjerenja i rješavanja otvorenih pitanja u okviru izborne reforme, stvoren još jedan problem i otvoreno pitanje koje ni do dan danas nije razriješeno. To smatram nedopustivim, neodgovornim i velikim teretom aktuelnog saziva Parlamenta“, navodi se u pismu.

Konjević dalje navodi da nije potrebno podsjećati koliko ova činjenica i neaktivnost Skupštine da iskoristi svoju ustavnu i zakonsku nadležnost i izabere čelnog čovjeka DIK-a derogira izborni ambijent i dodatno podriva povjerenje u izborni proces. „Još ako se tome doda da je u toku kampanja za lokalne izbore u tri crnogorske opštine, onda ovo pitanje dodatno dobija na značaju, pa vjerujem da ćete se saglasiti da ga je potrebno hitno rješavati“.

Konjević navodi da je ovaj problem, jedan od mnogih nažalost, koji opterećuje i naš evropski put, a to je konstatovano i u nedavno objavljenom godišnjem izvještaju o Crnoj Gori.

„Kao prvi čovjek Parlamenta imate najveću odgovornost da doprinesete deblokadi procesa izbora predsjednika DIK-a u Skupštini i odgovarajućim radnim tijelima. Nedopustivo je da ispašta cjelokupni izborni sistem, izborna reforma i na kraju vladavina prava samo zbog toga što u okviru parlamentarne većine očigledno ne postoji politički dogovor vezano za izbor predsjednika DIK.

Skupština, uvaženi predsjedniče, ne smije da trpi, kao što ne smije da trpe institucije i cjelokupni izborni proces jer nema dogovora unutar vlasti. Postoji jasna obaveza da se ovaj proces odblokira i da se omogući nastavak procedure izbora predsjednika DIK-a u radnim tijelima, a nakon toga i u plenumu Skupštine“, navodi Konjević u pismu.

On je na kraju apelovao na Bečića, kao na najodgovornijeg u Skupštini Crne Gore, da omogući da se ovaj proces hitno nastavi i da se u najskorije vrijeme izabere predsjednik DIK-a i time kompletira najvažnija institucija za izborni proces.

„SDP je spreman da pruži svoj puni doprinos kroz dijalog i rad u nadležnom radnom tijelu da se ovo pitanje riješi što je moguće prije“, zaključio je predsjednik SDP.

Medijski pul SDP