Skip to content

Konjević: Prijedlog mandatara bio politička igra, URA dala potpis da bi izbjegla priču da je kriva

Kriza u kojoj smo zahtijeva ozbiljnu političku elitu, a izbori su najbolje rješenje u datom momentu, kazao je ministar odbrane u tehjničkom mandatu i lider SDP-a Raško Konjević, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”

Kako je istakao, nepisani je standard da ako dvije vlade ne uspiju nešto da urade, da je zadatak političke elite da vrati mandat građanima.

“A ova vlada pala je glasovima 51 poslanika”, podsjetio je Konjević.

Ne očekuje, kako je kazao, da će se iko usuditi da pokuša da sprovede neke odluke na neustavan način, jer su to, po njegovim rijelima, ozbiljna krivična djela.

“Legitimno je da pokrenete ustavnu proceduru za razrješenje predsjednika države. Inicijativa se glasa u parlamentu, a ukoliko prođe ocjenu da li je ustav prekršen daje Ustavni sud. Ukoliko on ocijeni da je predsjednik prekršio Ustav, parlament može da glasa u njegovom razrješenju”, istakao je Konjević.

Kaže da i ako se Skupštini ne uskrati mandat da ulazimo u dublju političku krizu.

Prema njegovim riječima, prijedlog mandatara bio je očigledna politička igra.

“URA je dala potpise samo da bi izbjegla optužbe da je kriva”

Vlada je pala glasovima 51-og poslanika, podsjeća Konjević.

“Izbori bi bili jedino ispravno legitimno rješenje”, kazao je on.

Vidi li put u datim okolnostima do vanrednih izbora, pitao je Konjevića autor emisije Darko Šuković.

“Taj put treba da odredi parlament i partije u Skupštini”, kazao je Konjević.

Ukoliko bi se desilo da ne bude većine za skraćenje mandata Skupštini ulazi se u dodatnu krizu, kazao je Konjević.

“Iako ne prođe eventualno 30-og ja očekujem da će 25 poslanika, vrlo brzo nakon toga, u redovnom zasijedanju, da pokrene ponovo proceduru za skraćenje mandata.

Ima tu jedan argument koji bi mogao da stoji. Ako skratimo mandat parlamentu onda ne možete da birate sudije Ustavnog suda”, istakao je Konjević.

Ovdje je stvar odgovornosti, postoji rješenje za izlaz iz krize, to su izbori, kaže Konjević.

“Ajde da se dogovorimo oko sudija Ustavnog suda i da se istovremeno dogovorimo oko izbora”, istakao je Konjević.

Konjević o porukama Kneževića: Ne vjerujem da bi se neko usudio da počini krivično djelo

Komentarišući poruku funkcionera DF-a Milana Kneževića da treba da se smijeni predsjednik države Milo Đukanović pa da njegove ingerencije preuzme predsjednica Skupštine Danijela Đurović nakon čega bi onda dala mandat Miodragu Lekiću, Konjević ističe da ne vjeruje da bi se neko usudio da počini krivično djelo.

“To ispunjava sve elemente bića krivičnog djela narušavanje ustavnog ustrojstva države. Imamo dozu političkog ludila, ali ne očekujem da pođemo u takvom smjeru.

Ne vjerujem da bi se neko usudio”, kazao je Konjević.

Odgovarajući na pitanje s kojim motivom Demokrate glasaju u Skupštini da Vlada Dritana Abazovića nastavi da radi, Konjević kaže da ne zna šta može biti motivacija DCG da ne glasaju za skraćenje mandata.

“Da li 23. oktobar pravi novu kalkulaciju – DA, siguran sam, bez dileme, ali ćemo vidjeti kakva će situacija biti oko samog rebalansa. Biće interesantno to vidjeti, da ne kažem da je to lakmus papir”, kaže Konjević.

Konjević kaže da su vjerovali da će deblokada EU integracija biti cilj Dritana Abazovića.

Pogrešno smo vjerovali, to su vjerovali i međunarodni partneri, istakao je Konjević.

I Krivokapić i Abazović dobili jasnu poruku – Vlada sa DF-om nema podršku SAD

Konjević podsjeća da je ponovljeno iz SAD da Vlada u kojoj bi bio DF ne bi imala njihovu podršku.

“Istu poruku je dobio Ranko Krivokapić a rečeno je i da je istu poruku partnera dobio i Abazović”, kazao je Konjević.

Prije putovanja i Abazovića i Krivokapića u SAD sam rekao da Abazović zna šta smije a šta ne smije da uradi, podsjetio je.

“Sad sam jos čvršći u tom stavu, nijesam napamet to rekao”, kazao je Konjević.

Upitan u kojoj je procesnoj fazi utvrđivanje osnovanosti teških optužbi koje je Abazović izrekao na njegov račun, Konjević kaže:

“Obaviješten sam od VDT-a da su moja dva dopisa proslijedili nadležnim tužilaštvima. Kako god, ne ulazim u te stvari, samo bih poslao poruku: reći za ministra odbrane da želi da izazove sukobe između građana je ili ste ogromna politička neznalica ili morate to potkrijepiti dokazima. Jer da ministar odbrane želi da to uradi treba sjutradan da bude u zatvoru, to sam stavio na papir. Ili će imati dokaze za ono što je saopštio ili je patološki politički lažov”, kazao je Konjević, misleći na Abazovića.

ANB provjerava informacije iz medija

Komentarišući prisustvo agenata BIA u Crnoj Gori i medijske navode da se u susret izborima ponavlja scenario iz Nikšića (tzv. bitka za Nikšić) i šta u tom smislu radi bezbjednosni sektor, kaže da je obavio razgovor sa direktorom ANB-a i očekuje da će narednih dana napraviti presjek i provjeru tih medijskih informacija.

“Jedno je prisustvo, drugo je koje je to prisustvo vrste i kako se manifestuje i znači li to miješanje u političke aktivnosti druge države.

Sačekajmo šta će reći ANB, ne bih želio da prejuduciram”, kazao je Konjević.