Skip to content

Konjević Spajiću: Solidna osnova za formiranje Demohrišćanske partije, da izgurate iz depozita koji mjesec i onda idemo na izbore

Bojim se da je ovo jedna solidna osnova ministre Spajiću za formiranje Demohrišćanske partije. Jedini cilj da izgurate koji mjesec iz depozita koje imate i poslije politički ukažete da koalicija “Za budućnost Crne Gore”, Demokrate ili neko treći nije dobar partner u toj Vladi. I onda svi zajedno da krenemo na izbore, Vi sa podijeljenom minimalnom zaradom iz dva tri mjeseca i da vam to bude dobar povod. Ako sam u pravu, bojim se sa usvajanjem sistemskih zakona da će nas ovo kao društvo debelo koštati, kazao je danas poslanik SDP-a Raško Konjević na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojoj je tema bila Predlog budžeta za 2022. godinu

Poslanik SDP-a Raško Konjević naglasio je da se boji da procjene Ministarstva finansija na prihodnoj strani i sve što dolazi od parlamentarne većine na rashodnoj strani, može ozbiljno da ugrozi “dobre namjere”.

“Ministarstvo finansija je puno truda uložilo da ovo ne bude priča o budžetu, nego o povećanju zarada. Naša ekonomija 2021. neće biti na nivou 2019. godine. Nijesam siguran da smo mi kao ekonomija spremni na ovo. Bojim se da će kroz ovakve poteze to da nas dovede u ozbiljne izazove 2023. godine, a ako mi koji imamo kritički osvrt prema tome budemo u pravu, onda ćemo svi biti u velikim problemima”, istakao je on.

Raško Konjević
Raško Konjević

Dalje je govorio o oporezivanju neprijavljenih prihoda.

“Procjena kaže da ćemo od toga imati imati 20 miliona eura u 2022. i 2023. godini. Imam Analizu predloga oporezivanja neprijavljenih prihoda koju je uradio domaći ekspert po zahtjevu jednog kabineta u Vladi. Zaključak analize je – “Analiza uvođenja oporezivanja neprijavljenih prihoda ukazuje na nedvosmislen zaključak da bi Vlada Crne Gore trebala povući predloge izmjena i dopune zakona o poreskoj administraiji kao i zakone o porezu na dohodak fizičkih lica, te sporna rješenja značajno unaprijediti. Predložena rješenja se trebaju okarakterisati kao nedostatna, nejasna, pogrešna, što će imati za rezultat nemogućnost njihove primjene u praksi, kao i ukidanje od Ustavnog suda”, rekao je, između ostalog, Konjević dodajući da ako nam sve procjene budu na nivou ove “bićemo u velikom problemu”.

Konjević ocjenjuje da ima nekoliko zakona koji će uvesti “sistemski problem ne samo za 2022. godinu”. Pretpostavlja da će se ići na odloženu primjenu i na “razne zavrzlame tokom 2023. godine”, ali, dodaje, kada se zakoni usvoje u Parlamentu ostaju u primjeni u narednim godinama. Rekao je da nije samo stvar o 2023. godini.

“Ovdje je stvar što to postaju sistemski zakoni. Kada se to jednom uvede u pravni sistem, to se, narodski rečeno, bez gusala ne mijenja. To je, ugrubo računajući, preko 120 miliona”, ističe predsjednik i poslanik SDP-a.

Poručio je predstavnicima Ministarstva finansija da bi volio da uspiju.

“Ali bojim se, po principu neimanja nikakve političke odgovornosti, da je ovo jedna solidna osnova ministre Spajiću za formiranje Demohrišćanske partije. Mislim da je to negdje jedini cilj, da izgurate koji mjesec iz depozita koje imate i poslije politički ukažete da koalicija “Za budućnost Crne Gore”, Demokrate ili neko treći nije dobar partner u toj Vladi. I onda svi zajedno da krenemo na izbore, Vi sa podijeljenom minimalnom zaradom iz dva, tri mjeseca i da Vam to bude dobar povod. Ako sam u pravu, ne tvrdim da jesam, bojim se sa usvajanjem sistemskih zakona da će nas ovo kao društvo debelo koštati”, istakao je poslanik SDP-a.

izvor: CDM