Skip to content

Konjević u Rimu: Buduće generacije da čuvaju ono za šta su se naši preci borili

Počast prošlosti i zalog za budućnost – poruka je iz Rima gdje potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević boravi u radnoj posjeti.

– Odali smo počast crnogorskim patriotama koji su se u egzilu borili za državu Crnu i poslali poruku svim budućim generacijama da je važno da čuvaju ono za šta su se naši preci borili – za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Takođe, utvrđujući naše partnerstvo u okviru Alijanse, potvrđujemo ispravnost odluke da 2017. godine postanemo punopravna članica NATO-a – kazao je Konjević.

1655906782-konjevic-groblje-i_600x450.jpg

On je sa crnogorskom delegacijom položio vijence i postavio spomen ploču na grobnicu gdje su sahranjeni nekadašnji predsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane u egzilu, general Milutin Vučinić, te diplomate i komandiri Savo Petrović i Ilija Martinović, na groblju Kampo Verano.

1655906779-konjevic-kampo-2.jpg

– Današnje poštovanje, iskazano u ime crnogorske Vlade nakon jednog vijeka, je za sve ono što su radili u Rimu, Italiji i drugim državama nakon što je Crna Gora 1918. godine izgubila svoju nezavisnost. Njihova ideja je živjela u tom vremenu u Rimu, gdje su se borili za obnovu crnogorske nezavisnosti. Na žalost, oni nisu uspjeli, ali su uspjele generacije iza njih – kazao je Konjević.

Činjenica da je Crna Gora vratila svoju nezavisnost i bila u mogućnosti da odluči samostalno o punopravnom članstvu u NATO čini danas našu državu zaštićenom i sigurnom u Alijansi, u periodu dok u srcu Evrope bjesni rat nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

1655906780-campo-verano.jpg

O važnosti sistema kolektivne bezbjednosti, posebno u izazovnim dešavanjima na geopolitičkoj sceni, ministar Konjević je razgovarao sa komandantom NATO odbrambenog koledža, generalom Olivijeom Ritimanom.

– Crna Gora će nastaviti reformu sektora odbrane i vojske, a planirana ulaganja u modernizaciju će biti pažljivo spovedena. Vitalnost bezbjednosnog sistema je danas od ključnog značaja za očuvanje mira i stabilnosti, bez kojeg nema ni demokratije ni ekonomskog i ukupnog društvenog prosperiteta – kazao je Konjević na sastanku sa generalom Ritimanom.

1655906777-thumbnail-konjevic-koledz-2.jpg

Sagovornici su razmijenili mišljenja povodom rata u Ukrajini i saglasili se da je važna sinergija ostvarena unutar Alijanse, kao i atraktivnost članstva i samog koncepta kolektivnog sistema bezbjednosti.

Dvodnevnu posjetu Italiji potpredsjednik Vlade i ministar odbrane nastavlja sastankom sa ministrom odbrane Republike Italije, Lorencom Guerinijem, predsjednikom Odbora za odbranu u Donjem domu italijanskog parlamenta, Rodžerom de Menekom, kao i sa predsjednicom Odbora za odbranu u Senatu, senatorkom Robertom Pinoti.

Ministar Konjević će se sresti i sa kadetima iz Crne Gore koji studiraju na vojnim akademijama u Italiji, Anđelom Đurđić, Mijatom Turkovićem i Markom Vukovićem, koji studiraju u Modeni i Sarom Kraljević, sa Pomorske akademije u Livornu.