Skip to content

Konjević uputio inicijativu za saslušanje Spajića, Milatovića i Stijovića

Predsjednik SDP i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević uputio je predsjedniku tog skupštinskog radnog tijela Vladimiru Jokoviću inicijativu za kontrolno saslušanje ministara Spajića, Milatovića i Stijovića, na temu preduzimanja mjera povodom enormnog povećanja cijena goriva i većeg broja proizvoda i usluga, kao i dramatičnog stanja u poljoprivredi.

U inicijativi Konjevića se navodi da se SDP već 5 godina zalaže za smanjenje enormno visokih akciza na gorivo i da je bilo političke volje i bivše i odlazeće Vlade ovaj problem bi se riješio dok su cijene na berzi bile niske, tako da danas ne bi imali ovako snažan inflatorni udar.

“Na žalost ni ministri Spajić ni Milatović nijesu podržali ovaj predlog, a ostali su nijemi i poslije protesta organizovanih ispred sjedišta njihovih ministarstava, a od sjednica Vlade i brige za građane im je očigledno bila bitnija kampanja za lokalne izbore”, navodi se u inicijativi.

On je naveo da su građani Crne Gore suočeni i sa visokom inflacijom, sa povećanjem cijena hljeba, ulja, brašna, mesa i povrća, sa povećanjem cijena usluga prevoza, sa ogromnim rastom cijelog niza usluga. “Sve ovo značajno utiče na njihovu egzistenciju poslije dvije krizne godine izazvane korona virusom. Takođe, hiljade radnih mjesta su ugrožene, u gotovo svim sektorima koji su pogođeni rastom cijena goriva”.

Konjević je apostrofirao i dodatni problem sa kojim se suočavaju crnogorski stočari zbog nerantabilnosti proizvodnje mlijeka, kao i činjenice da nećemo koristiti sredstva iz IPARD programa, po prvi put od kad taj mehanizam pretpristupne podrške postoji i time izgubiti desetine miliona eura za podršku poljoprivredi.

“Umjesto bavljenja problemima poljoprivredne proizvodnje resorni ministar obilazi egzotične afričke destinacije o trošku poreskih obveznika”, navodi se u inicijativi Konjevića.

“Zbog svega toga smatram da je izuzetno važno da se u hitnom roku organizuje kontrolno saslušanje resornih ministara čime bi dobili jasan odogovor na pitanja što je izvšna vlast uradila kako bi spriječila rapidan pad standarda građana”, zaključuje se u obraćanju Jokoviću, uz podsjećanje da je ovim povodom zatražemo i održavanje posebne sjednica Odbora, ali u Skupštine Crne Gore.