Skip to content

Konjević za CdM: SAD opredijelile još 23 miliona dolara za Vojsku Crne Gore koja je stub na kojem počiva država

Crnoj Gori, kao zemlji koja dijeli zajedničke vrijednosti sa SAD-om i koja je potpunosti usaglasila svoju spoljnu politiku sa politikom SAD i EU u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu, Vlada SAD je opredijelila dodatnih 23 miliona dolara za opremanje i modernizaciju Vojske Crne Gore, kazao je i izjavi za CdM potpredsjednik Vlade i ministar dbrane Raško Konjević.

Kako je istakao potpredsjednik Vlade, ovaj novac dio je nove tranše u iznosu od 2,2 milijarde dolara, koje su SAD opredijelile za pomoć Ukrajini i drugim državama koje mogu biti ugrožene od strane Ruske Federacije.

Prema njegovim riječima, dobijena 23 miliona dolara biće opredijeljena za modernizaciju i opremanje Vojske Crne Gore, ispunjavanje naših NATO ciljeva sposobnosti kao i za jačanje kapaciteta u domenu sajber odbrane.

“Izuzetno sam zahvalan Vladi SAD koja je prepoznala, prije svega činjenicu da se Crna Gora ponaša kao odgovorna članica NATO-a koja je u Alijansu ušla ne samo zbog benefita već i da bi, u dijelu svojih mogućnosti, doprinosila globalnom miru i bezbjednosti. U tom cilju je do sada kroz nekoliko kontigenata slala pomoć Ukrajini nakon ruske agresije na ovu suverenu državu u srcu Evrope”, istakao je ministar odbrane Konjević.

Napomenuo je kao činjenicu da je VCG u drugom kvartalu ove godine od SAD dobila 4,9 miliona eura za modernizaciju vojske, govori o povjerenju koje je ova institucija zavrijedila kod partnera, kao i kapacitetima da pomoć koju dobija iskoristi na efikasan i valjan način.

“Ova pomoć, kao i svi drugi napori koji se ulažu u jačanje, profesionalizaciju i modernizaciju vojske, šalju jasnu poruku građanima da u vojsku mogu da imaju povjerenja i da se na nju oslone. VCG će uvijek biti podrška građanima i stub na kojem počiva država Crna Gora”, zaključio je Konjević u izjavi za CdM.

izvor: CdM
M.Dušević