Skip to content

Konjević za POBJEDU: Prisustvo Abazovića svakom medijskom „paljenju“ cigareta – izgleda da je bila „igra“  za političko pokroviteljstvo

Medijsko „paljenje“ zaplijenjenih cigareta očigledno je samo bilo maska za kriminalne aktivnosti predstavnika Uprave prihoda i carina u sadejstvu sa drugim funkcionerima, državnim i partijskim, kao i jednom organizovanom kriminalnom grupom specijalizovanom po nalazima Uprave policije za šverc cigareta – kazao je za Pobjedu potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević, koji je i šef Biroa za operativnu koordinaciju.

On ističe da „djeluje nestvarno da se kontingent za uništavanje ,,zagubi“ na putu od Podgorice do Nikšića, a da to niko ne prijavi, kao da je šleper, koji je trebalo da bude pod pratnjom policije, igla koja se zagubila negdje oko Veljeg brda, a da to niko ne primijeti“.

– Vjerovatno su slične „operacije“ radili nakon svakog medijskog „paljenja“ cigareta samo što ih je ovaj put spriječila aktivnost Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva o čijim detaljima izgleda nijesu bili obaviješteni – kategoričan je Konjević.

Poručuje da je Rade Milošević, kao direktor Uprave prihoda i carina, morao znati sve detalje oko transporta i uništavanja robe.

– Birao je ili mogao da utiče na ljude koji su bili uključeni u ove aktivnosti, a prisustvo predsjednika Vlade Dritana Abazovića na svakom medijskom performansu samo je izgleda bila „igra“ za političko pokroviteljstvo ovim aktivnostima. Sada ne čude neki kontakti koji su opisivani kao privatni, ali otvaranjem ove afere jasne su sumnje da se radilo o drugoj vrsti kontakta koja ima nedozvoljeni sadržaj – uvjeren je potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu.

Najavio je da će na sjednici Biroa za operativnu koordinaciju, koju je zakazao za petak, tražiti da se stvari dovedu do kraja, i u ovom i u svakom drugom slučaju.

– Danas je svima jasnije zašto je predsjednik Vlade insistirao da za generalnog inspektora ANB dođe osoba sa kriminogenom istorijom, osuđivan za teška krivična djela, njegov lični prijatelj, jer se željela uspostaviti kontrola nad ANB kako bi nelegalne aktivnosti mogle lakše da se sprovode. Istovremeno, medijskom bukom po principu „držite lopova“ jasna je sumnja da je uspostavljen kontakt sa jednom OKG iz „SOCTA 2021“ koja je registrovana u tom dokumentu da se bavi nelegalnim prometom cigareta. I Rade Milošević i Dritan Abazović imali su kontakte sa registrovanim članovima te grupe – podsjeća Konjević.

Ova afera, poručuje on, ne smije, kao ni druge, ostati nerasvijetljena do kraja.

– Ne smije se desiti da se ne utvrde svi detalji. Dovoljno je što je ostalo nejasno ko je iz državne administracije poklonio predsjedniku Vlade kriptovani telefon i što će državnom funkcioneru takav telefon koji su najčešće koristili samo visokorangirani kriminalci. Neki podaci bi mogli da ukažu da mu ga je dao upravo jedan od njegovih visokih partijsko-državnih funkcionera – ističe naš sagovornik.

Ova afera, dodaje, ne smije da se završi kao ona o „21 milionu“ kada je, kako kaže, „premijer nakon medijskog ‘silovanja’ sa tom pričom naprasno zaboravio ko mu je nudio novac“.

– Kao i ona o saradniku BIA Stevanu Simijanoviću koji je nakon hapšenja od strane jednog tužioca u Nikšiću pušten i napustio teritoriju Crne Gore, a imao je tajne kontakte sa Abazovićem i više funkcionera URE – podsjeća Konjević.

Premijer se, podsjeća on, svojski trudio da kriminalizuje svoje političke protivnike po principu „optužujem, ali nemam dokaze“.

– I kako to obično biva, iza toga bio je sklon, izgleda, da sam bude dio nedozvoljenih aktivnosti sa elementima i organizovanog kriminala. Zbog toga je nužna efikasna reakcija nadležnih organa. Ova afera dodatno produbljuje političku krizu što je samo potvrda da je vraćanje mandata građanima i održavanje izbora jedino odgovorno rješenje – zaključio je Konjević.

Predsjednik Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Raško Konjević sazvao je za petak sjednicu tog tijela zbog aktuelne teme šverca cigareta.

Izvor: POBJEDA