Skip to content

Konjević: Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije, prisutan je visok intenzitet hibridnih prijetnji

Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević.

“U regionu je prisutan visok intenzitet hibridnih prijetnji, najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice”, istakao je Konjević obraćajući se na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO u Madridu organizovala ministarka odbrane Španije, Margarita Robles Fernandez.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je saopšteno da su ministri odbrane država članica NATO saglasni da je rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbjednosnu prijetnju pod kojom se nalaze i drugi partneri i regioni, među kojima i Zapadni Balkan.

“Oni su, na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO-a u Madridu organizovala ministarka odbrane Kraljevine Španije, Margarita Robles Fernandez, konstatovali da NATO treba da zauzme proaktivnu ulogu i pruži konkretnu podršku u jačanju kapaciteta partnerima u ovom regionu, posebno Bosni i Hercegovini, čiji je ministar takođe prisustvovao večeri”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane su dodali da je “obraćajući se na događaju, čija je tema bio region Zapadnog Balkana u kontekstu širenja hibridnih prijetnji nakon invazije Rusije na Ukrajinu, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Crne Gore, Raško Konjević podijelio je zabrinutost zbog sve većeg prisustva Rusije u regionu”.

“Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije. U regionu je prisutan visok intenzitet hibridnih prijetnji, najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice”, kazao je Konjević.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je Konjević “ponovio da je u tom kontekstu od velikog značaja konkretna saradnja između NATO i EU, dodajući da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona”.

“Time će ujedno biti sužen prostor za maligni uticaj trećih država na prostoru Zapadnog Balkana”, poručio je Konjević.