Skip to content

Krivokapić: Ako brišete ovlašćenje predsjednika države da biste postavili vlast, to je puč

Doskorašnji ministar vanjskih poslova i počasni predsjednik SDP, Ranko Krivokapić, je u emisiji NAČISTO” izjavio da smatra da su stvari drugačije od toga kako ih Lekić vidi.

– Ako vi u ustavnoj formi ne dođete predsjedniku na konsultacije, onda poslije ustavnog puča hoćete da imate dijalog, to više nije ni za raspravu, to je elementarna logika – kazao je Krivokapić na pitanje o Đukanovićevom nedolasku na sastanak.

Kazao je i da se u crnogorskom Parlamentu izvršila i neustavna smjena ministara.

– Onda se stvarno desio ustavni puč kad mijenjate odnos između grana vlasti. Ako mislite da izbrišete ovlašćenje predsjednika države da biste nekako postavili vlast, to je puč. U suštini je, ne još uvijek formalno, ali suštinsko nasilje i vodi u nasilje takvo ponašanje – dodao je.

Kazao je da vlast više nije zaustavljena Ustavom.

Krivokapić smatra da je jasno da DF želi na svaki način da uđe u vlast.

– Ide se u ustavni puč, blokiramo, nema Ustavnog suda, njihova retorika je odbrana svesrpskog interesa… Ako vide iz Vašingtona i Brisela, možemo vidjeti i mi odavde koja je politička motivacija.

On je rekao i da Lekić nije imao 41 potpis podrške za mandatara.

– Imate stav Ure da je to klopka… Na dan isteka mandata imate Predsjedništvo Ure koje kaže da neće ništa potpisati. I na to se poziva predsjednik države i na osnovu toga logicirao je, u ukupnim okolnostima kad imate nestabilnost, manjinsku Vladu koja je pala… Možda je jedino Bošnjačka stranka mogla dobiti mandat, jer su obje strane htjele njih u Vladi. Ali, predsjednik ne služi za to.

Krivokapić je naveo da predsjednici svuda služe da bi stabilizovali političku situaciju.

– On može da bira – daje ili ne daje mandat. Piše da on predlaže mandatara, znači on je predlagač. On stoji iza tog mandatara kad ga predloži, kao što je stao iza Abazovića a nije imao ni četiri potpisa. To je njegov predlog i pokazao se ispravnim. On je ustavni predlagač mandatara, a ne neko drugi. To je njegova važna uloga u političkom sistemu.