Skip to content

Krivokapić: Čude reakcije i prijetnje, posjeta Lavrova Beogradu je mogla biti obavljena vozom

“Odluku o zabrani preleta formalno je donijela Vlada, to je administrativni postupak”, kazao je Krivokapić nakon sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je povodom odluke da se zabrani prelet aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je trebalo da otputuje u Beograd, da se radi o elementarnom poštovanju obaveza koje je Crna Gora preuzela, te da zbog toga čude reakcije i pretnje koje su potom usledile.

Krivokapić je istakao da je ta posjeta mogla biti obavljena vozom, jer oni nisu zabranjeni na relaciji Beograd – Moskva.

“Odluku o zabrani preleta formalno je donijela Vlada, to je administrativni postupak”, kazao je Krivokapić nakon sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom.

Komentarišući podršku Rusije “Otvorenom Balkanu” Krivokapić je kazao da je ovo regija koja obiluje brojnim inicijativama.

“Činjenica je da je naš premijer u Ohridu na Samitu i da će se tamo raspitati o mnogim nejasnim aspektima te inicijative”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da je tim povodom Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo analizu zbog mnogo nejasnoća, te iskazao uverenost da će inicijative poput “Berlinskog procesa” dugo opstati, dok će druge biti kratkog daha.

Nakon sastanka sa Krivokapićem, šef grčke diplomatije Nikos Dendijas je poručio da Grčka snažno podržava Crnu Goru na putu evropskih integracija.

“Vaš put u Evropsku uniju nema alternativu, sve zemlje regiona bi trebalo da rade na tome”, poručio je Dendijas.

Dendijas je čestitao na tome što se Crna Gora usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, te poručio da u 21. veku više nema mesta revizionističkim politikama.

Krivokapić je kazao da su odnosi dvije zemlje stabilni i uspješni u svim oblastima, te podsjetio da grčki avioni čuvaju crnogorsko nebo što, kako je kazao, dokazuje podršku bezbjednosti i jedinstvenosti Alijanse.