Skip to content

Krivokapić: Građani će platiti cijenu sluganstva Beogradu

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić imao je sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom za vrijeme svog boravka u Briselu.

Na sastanku je zajednički istaknuta zabrinutost za eskalirajuću krizu u kojoj se nalazi Crna Gora. Građane će to koštati kao i direktan sukob sa politikom EU u poštovanju evropskih bazičnih principa isto kao i tokom 90-tih, kada je vlast takođe slušala Beograd. Prva sankcija kao odgovor na neustavno ponašanje vladajuće većine upravo je otkazivanje Parlamentarnog sastanka za saradnju i pridruživanje.

Otkazivanje sastanka dan pred zakazani termin održavanja jasna je poruka predsjednici Skupštine. Krivokapić je istakao da upravo iz ovakvih poruka jasno je zaključiti zašto sada Bosna i Hercegovina kao i Kosovo hrabro grabe naprijed na putu evropskih integracija dok Crna Gora sveobuhvatno, ubrzano zaranja u antievropski tok.

Miroslav Lajčak

Krivokapić je takođe razgovarao sa Toninom Piculom, poslanikom Evropskog Parlamenta i izvjestiocem za Crnu Goru.

Kao izuzetan poznavalac problema država Zapadnog Balkana Picula je izrazio svoju zabrinutost ukupnom krizom koja se produbljuje i širi na sve oblasti života u Crnoj Gori. Suprotno apelima međunarodne zajednice DF većina je zagazila na zli antievropski put koji vodi u izolaciju i sukobe sa euro-atlanskim partnerima i bezakonjem traži sukobe i unutar Crne Gore.

Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata, Kosovo je podnijelo aplikaciju za članstvo dok Crnu Goru posjećuje zabrinuta delegacija Sjedinjenih Američkih država, Velike Britanije i Njemačke jer DF-ovih 41 drže državu za taoca – bježeći od izbora.