Skip to content

Krivokapić: Građani ka zapadu vlast ka prošlosti

Počasni predśednik SDP-a Ranko Krivokapić boravi u višednevnoj posjeti institucijama Evropske unije u Briselu. Tom prilikom je bio i panelista na konferenciji posvećenoj »20 godina nakon Solunske deklaracije: EU integracija Crne Gore i budućnost evropske politike proširenja« u organizaciji njemačke fondacije Friedrich Ebert.

Krivokapić je proteklih dana imao odvojene sastanke sa: Markom Markovecom zamjenikom operativnog direktora Evropske službe za vanjske poslove (EAAS), Mihaelom Milerom koji u Evropskoj komisiji koji vodi jedinicu za Crnu Goru i Srbiju, Toninom Piculom, izvjestiocem u Evropskom Parlamentu za Crnu Goru, Vladimirom Bilčikom, kopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje kao i njihovim kolegama poslanicima Matijažom Nemecom i Petrom Kamarevert.

U razgovorima kao i na panelu Krivokapić je istakao da je saglasan sa ukupnošću ocjena Evropskih institucija o nazadovanju  Crne Gore u procesu koji podržava skoro četiri petine građana. Za razliku od građana osim konsenzusa na riječima smjena vlasti gubi teško stečenu prednost i liderstvo Crne Gore ka EU. Crna Gora sa mnogim novim licima vratila je stare politike iz 90-tih u vrh političkog života. To je glavni razlog suštinskog otuđenja te vlasti od naših partnera i životnih interesa građana.

Politika kretanja unazad a obećavanja ubrzanja ka EU ostaviće teške račune građanima u skoroj budućnosti. Gomilaju se Rezolucije Evropskog Parlamenta, Non paper o vladavini prava i Evropske Komisije, Freedom housa sa  zajedničkim imeniteljem – reforme su stale i ocjene su najgore uposljdnjoj deceniji. Crna Gora gubi i političku nezavisnost direktnom kontrolom ili uticajem na subjekte nove vlasti. Klučne politike se više ne kreiraju u našoj kući ni za naše dobro.” Istakao je Krivokapić.