Skip to content

Krivokapić i Konjević danas prisustvuju otkrivanju spomen ploče admiralu Vladimiru Baroviću

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević, koji se nalaze u posjeti Hrvatskoj, danas popodne će u Samogoru na ostrvu Vis prisustvovati otkrivanju spomen ploče admiralu Vladimiru Baroviću.

Ceremoniji će prisustvovati hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, ministar odbrane Mario Banožić i gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Admiral Vladimir Barović, Crnogorac, visoki oficir nekadašnje Jugoslovenska narodne armije odbio je da, kao komandant Petog vojno-pomorskog sektora u Puli, naredi granatiranje hrvatskih gradova.

Admiral Barović je izvršio 29. oktobra 1991. godine samoubistvo.

-Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio – zapisao je Barović u oproštajnom pismu koje su našli na stolu pored njegovog beživotnog tijela u kancelariji na ostvru Vis.

Tek nakon dvadeset i pet godina kasnije od tog herojskog čina časnog admirala Barovića, 21. maja 2016. godine, crnogorski heroj je dobio prvo odlikovanje od Crne Gore: na inicijativu Građanske alijanse, SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, predsjednik Filip Vujanović je posthumno Ordenom časti odlikovao admirala bivše JNA Vladimira Barovića.