Skip to content

Krivokapić: Izbori jedini izlaz iz bezakonja

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić učestvovao je na prvoj sjednici Predsjedništva Partije evropskih socijalista u novom, 12 sazivu.

Na sastanku je usvojen planski dokument sa prioritetima za 2023. godinu. Imajući u vidu da je jedna od ključnih politika u sklopu tačke “Demokratija” bila vladavina prava diskutovano je o nultoj toleraciji za korupciju posebno u svijetlu afere “Qatargate” u Evropskom Parlamentu.

Članovi predsjedništva su bili saglasni da ovakva politika mora da važi jednako za sve političke grupacije u Evropskom Parlamentu ali i u svim državama članicama EU. Krivokapić je inicirao ideju za snažnim jačanjem Evropskog krivičnog prava – kroz PID direktivu koja bi povećala oblast ovlašćenja za EPPO – evropsku tužiteljku Koveši koja bi upravo ovaj slučaj mogla da iskoristi, ne za pravdanje nego za jačanje infrastruktura za obračun sa korupcijom u državama članicama EU.

Isto zakonodavstvo bi važilo i za zemlje kandidatkinje u kojima se partije i njihovo rukovodstvo kupuje političkom korupcijom i organizovanim kriminalom. Ovakav proces će pomoći državama Zapadnog Balkana da prije ulaska u Evropsku uniju dobiju poštene i na fer i slobodnim izborima dobijene vlasti.