Skip to content

Krivokapić: Konstruktivna partnerstva uslovljena nespornim evroatlantskim kursem

Bledski strateški forum, kao skup čija tradicija i važnost imaju ključni značaj za strateško političko promišljanje na najvišem nivou, okupio je ove godine čelnike Evropske komisije, predsjednike država i vlada, kao i brojne ministre vanjskih poslova. Među njima su predsjednica EK Ursula fon der Lajen, predsjednici Slovenije Borut Pahor i Islanda Gudni Johaneson, premijeri Slovenije Robert Golob, Hrvatske Andrej Plenković i Albanije Edi Rama, dok se auditorijumu u video formatu obratio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić tokom prvog dana skupa imao je brojne bilateralne susrete.

Bledski strateški forum – kadrovi

Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, istaknuto je uvjerenje da će zajedničkom posvećenošću, koja je ojačana i dugogodišnjim prijateljstvom dva šefa diplomatije, bliski odnosi i intenzivan politički dijalog Crne Gore i Turske nastaviti da se razvijaju u svjm oblastima sa posebnim akcentom na unapređenje sveobuhvatnog ambijenta za plodonosnu ekonomsku saradnju.

Krivokapić – Čavušoglu

“Izražena je zabrinutost izlaskom Toščelika iz Crne Gore imajući uvidu da je u pitanju kompanija koja je nedavno učestvovala u investicijama u vrijednosti od više milijardi dolara”, saopšteno je iz Ministarstva.

Krivokapić – Čavušoglu

Sagovornici su razmijenili iskustva koja su obojica imali na pitanju Ukrajine.

Tokom razgovora sa austrijskim ministrom za Evropu i međunarodne odnose Aleksanderom Šalenbergom, istaknuta je snažna podrška Austrije evropskom putu Crne Gore, te potvrđena spremnost da odnosi Crne Gore i Austrije i dalje budu visoko na vanjskopolitičkoj agendi Beča, sa ciljem unapređivanja saradnje u brojnim oblastima.

Krivokapić – Šalenberg

“Pozdravljena je najava revitalizacije Berlinskog procesa, kao najvažnijeg mehanizma regionalne saradnje u okviru EU perspektive Zapadnog Balkana, predstojećim skupovima na najvišem nivou. Takođe je ukazano na snažno interesovanje austrijskih investitora za Crnu Goru u novonastalim međunarodnim okolnostima uz preduslov da Crna Gora dobije stabilnu, nesporno evropski orijentisanu vladu”, ističe se u saopštenju.

Tokom susreta sa potpredsjednicom Vlade i šeficom diplomatije Kosova Donikom Gervalom-Švarc pozdravljeno je postizanje dogovora između Republike Srbije i Republike Kosovo, te pohvaljena važna uloga Evropske unije i evroatlantskih partnera, koji su uložili značajne napore da se iznađe rješenje na dobrobit građana obje države.

Krivokapić – Gervala Švarc