Skip to content

Krivokapić – Korčuk: Vrata EU su otvorena, na Crnoj Gori je da ispuni standarde

Vrata evropske unije su otvorena, a na nama je da ispunimo standarde. Ključni brojevi su 23 i 24 i svi znaju šta oni znače, poručio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić na zajedničkoj konferenciji sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Ivanom Korčukom.

“Slovačka je naš veliki prijatelj i bila je sa nama i pomogla nam da najveće izazove prođemo na najbolji način. Bila je sa nama u vrijeme referenduma o neavisnosti. Slovačka i Crna Gora imaju trajno prijateljstvo i uliva nam snagu da se suočimo sa svim izazovima”, poručio je Krivokapić.

On je zahvalio na posjeti slovačkom ministru i izrazio uvjerenje da će on nastaviti da nam daje snagu, ali i obaveznost da ono što obećamo i ispunimo.

Slovački ministar je kazao da mu je drago što je Krivokapić na poziciji ministra vanjskih poslova.

“Bio je prvi političar sa kojim sam se sreo dok je bio predsjednik Skupštine. Vrlo je glasan u ulozi odbrane nacionalnih interesa Crne Gore, a krasi ga i veliko političko iskustvo”, kazao je Korčuk.

On je kazao da su Slovačka i Crna Gora zemlje u fazi u kojoj mogu vidjeti koliko je članstvo u NATO važno.

“Saglasili smo se da je potrebno uraditi više u oblasti privrede jer to nasi građani očekuju od nas. Uradiću sve što mogu da pomognem u tom zadatku”, kazao je Korčuk.

On je ukazao na to da je Evropska unija otvorena, te da je Crna Gora od početka pregovora u uspješnoj priči.

Međutim, kako je dodao, primijećena je i stagnacija ka tom cilju tokom posljednjih godina.

“Ohrabren sam načinom na koji ste me uvjerili da ste spremni da uradite sve što treba. Važno je da što prije završite proces imenovanja pravosuđa jer će to pokazati vaš stalni napredak”, poručio je Korčuk.

On je ocijenio da je dobro što se Crna Gora uskladila sa vanjskim politikom EU i pridružila se sankcijama Rusiji.

“Crna Gora time pokazuje svoje stavove u ovoj teškoj situaciji u kojoj smo se našli”, dodao je Korčuk.