Skip to content

Krivokapić-Lurman: Važno zaštititi Crnu Goru od malignog uticaja trećih strana

Važno je zaštititi Crnu Goru od malignog uticaja trećih strana, kako bi uspješno povratila poziciju sidra stabilnosti na Zapadnom Balkanu, utemeljenog na istorijskoj tradiciji multikulturalnosti – ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić sa njemačkom ministarkom za Evropu i klimu Anom Lurman, koja boravi posjeti u Crnoj Gori.

Tokom sastanka, kako je navedeno u saopštenju, istaknuto je da su Crna Gora i Njemačka bliski partneri, koje odlikuje otvorenost i spremnost za produbljivanje političkog dijaloga i saradnje.

“Sagovornici su ocijenili da je Njemačka do sada puno investirala u Crnu Goru, te da je njeno veće prisustvo u našoj državi od izuzetnog značaja za nastavak reformskog procesa, kao i održanja stabilnosti”, istakli su iz MVP.

Krivokapić je naveo da je na prethodnim ministarskim sastancima osjetio da su vrata EU otvorenija nego ikad za Crnu Goru i da bi njen uspjeh završetka pregovora bio uspjeh čitavog regiona.

“Govoreći o evropskoj perspektivi, sagovornici su se saglasili o značaju inicijative Berlinski proces, dodajući da je potrebno reafirmisati uspješnost njenih mehanizama i da je smatra temeljnom inicijativom Evropske unije za saradnju zemalja Zapadnog Balkana”, kazali su iz MVP.