Skip to content

Krivokapić: Ne treba da bude nametnutih istorijskih pitanja iz drugih zemalja pred završnom fazom evropskih integracija

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na 24. Međunarodnom Simi simpozijumu u Grčkoj, na poziv njegovog osnivača i bivšeg premijera Jorgosa Papandreua.

Simpozijum u Lagonisi, ove godine, u fokus je stavio pitanje posljedica koje nas očekuju zbog rata u Ukrajini. U okviru panela „Nova strategija za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji: mogućnosti i scenariji“, ističući ulogu regiona u pisanju nove evropske priče, šef crnogorske diplomatije govorio je o tome koliko je
ruska agresija na Ukrajinu promijenila geopolitiku Evrope.

“Evropska unija nastala je ne samo kao politički odgovor na politiku gvozdene zavjese, već kao zajednica vrijednosti: demokratije, ljudskih prava i kulture. U njenom srcu nalazi se Balkan, nekad posmatran kao ničija zemlja i bojno polje za velike sile. Ali podsjetiću vas da Balkan izlazi na pet mora i predstavlja srce evropske kulturne baštine. Balkan je oboje. U kolijevci te kulture, u kojoj smo danas, mitologiju i istoriju nisu ispisivali samo bogovi – već i krakeni. Krakeni su iz svojih dubina čekali momenat da sukobom uzmu ono što im ne pripada”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječia, današnja Evropa se ne razlikuje mnogo, analoški, od takve mitologije, i zato je danas vrijeme da Evropa pokaže novu zrelost da zaštiti one vrijednosti na kojima je osnovana.

“Danas se te vrijednosti brane u državama koje su kandidati za članstvo, brane se u Ukrajini. Nema pobjede ako se ne odbrane principi i vrijednosti. U Crnoj Gori, kao lideru evropskih integracija, se udara u vrijednosti građanske i sekularne države i pokušava nametnuti anti EU agenda nacionalnih podjela i urušavanja sekularne države. Ne treba da bude istorijskih pitanja u procesu integracija – politika je Evropske komisije. Posebno ne pred završnom fazom pregovora, u kojoj je Crna Gora. Uvjeren sam da su to završni udarci ideologiji koja je uvela Balkan u rat 90-tih i da će evropska ideologija i politika u Crnoj Gori preovladati”, naveo je u svom izlaganju Krivokapić.

Simi simpozijum se tradicionalno održava već više od dvije decenije i na godišnjem nivou okuplja vodeće intelektualce, državnike, laureate Nobelove nagrade, diplomate i naučnike koji diskutuju o najvažnijim pitanjima današnjice.

Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova – 24. Simi simpozijum, Lagonisi, Grčka – kadrovi