Skip to content

Krivokapić: Odbrana zajedničkih vrijednosti osnov postojanja NATO-a

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić učestvovao je na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova, koji je održan u Berlinu. Krivokapić je prenio ogorčenost Crne Gore zbog dešavanja u Ukrajini i istakao privrženost pozivima međunarodne zajednice o potrebi da se rat okonča.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, novopokrenuti takozvani – Berlinski Format NATO država članica prilika je da se bez javnosti obave otvorene diskusije o najosjetjivijim pitanjima bezbjednosti sa kojima se suočava evroatlantska teritorija poslije agresije Rusije na Ukrajinu.

“U toj formi je puno prostora da se u ličnim kontaktima sa ministrima svih članica NATO saveza detaljno predstave prijetnje i izazovi sa kojima se susreće Crna Gora. Posebno je važno da je to ovaj put bilo i sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, ministarkom vanjskih poslova Njemačke Analenom Berbok, ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, šeficom diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras i puno drugih poštovanih kolega”, naveli su u saopštenju.

Gosti iza zatvorenih vrata, kako dodaju, bili su Švedska i Finska koji su u završnoj fazi odlučivanja o aplikaciji za punopravno članstvo.

“Crna Gora se poslije dvije godine udaljavanja od NATO saveznika vratila potpuno na politiku “otvorenih vrata”. Po dobijanju zahtjeva za članstvo ovih zemalja, Crna Gora će brzo omogućiti izjašnjavanje Skupštine kao i u slučaju Sjeverne Makedonije”, ističu iz MVP.

Ministri vanjskih poslova su razmotrili aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Evropi, naročito u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, te posljedice koje rat ima za šire evroatlantsko područje. Ministri NATO-a zajedno sa ministrima Finske i Švedske jedinstveni su u osudi ruske invazije i pozvali su na prekid vatre.

Krivokapic-Blinken-Radman.jpg

Krivokapić je prenio ogorčenost Crne Gore zbog dešavanja u Ukrajini i istakao privrženost pozivima međunarodne zajednice o potrebi da se rat okonča. Kada je riječ o proširenju NATO-a i politici otvorenih vrata, šef diplomatije, je potvrdio podršku Crne Gore potrebi da se sačuvaju tekovine najuspješnije politike NATO-a zahvaljujući kojoj je prošireno područje mira i bezbjednosti.

Takođe, jasno je, kako su naveli iz MVP, istaknuto da Crna Gora poštuje pravo svih suverenih država da biraju sopstvene bezbjednosne aranžmane.

Krivokapic-na-neformalnom-sastanku-sefova-diplomatija-NATO-a-1-1536x873.jpg

Di Majo Krivokapiću: Veze između Italije i Crne Gore su veoma jake, podržavamo ulazak CG u EU

Van Berlinskog formata, Krivokapić je imao poseban sastanak sa ministrom vanjskih poslova Italije Luiđijem Di Majom. Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Italija imaju prijateljske i sadržajne odnose, koji se baziraju na kontinuiranom političkom dijalogu na visokom nivou.

“Želio bih od srca da zahvalim ministru Krivokapiću za današnji susret. Imali smo odličan sastanak gdje smo prijatno razgovarali o našim bilateralnim odnosima. Veze između Italije i Crne Gore su veoma jake, sežu korijenima u prošlost i u ovom veoma važnom prostoru našeg kontinenta Italija i Crna Gora moraju da rade više zajedno. Saglasili smo se da moramo revitalizovati Sporazum o strateškoj saradnji iz 2010. godine, odmah konstituisati zajedničku ekonomsku komisiju, konstruisati više ekonomske interakcije kao i u turističkom sektoru koji je važan aspekt našeg zajedničkog, Jadranskog mora. Moramo zajednički sagledavati aktuelne izazove”, kazao je Di Majo.

Mir u Ukrajini je prioritet, poručuje on.

“Radićemo što više zajedno da bi garantovali mir i zaustavili agresiju Rusije u Ukrajini. U isto vrijeme, Italija u potpunosti podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Uvijek smo podržavali sve puteve koji su vidjeli Crnu Goru kao protagonistu ambicije njenih građana da pristupe Evropskoj uniji. Ovo je momenat u ambijentu debate koja se razvija i oko konflikta u Ukrajini da radimo zajednički kako bi ubrzali ovaj proces. Crna Gora će uvijek moći da računa na Italiju. Gospodine ministre računajte na nas i na našu Vladu. Hvala Vam puno”, rekao je Di Majo.

Di Majo je pozvao Krivokapića u zvaničnu posjetu Rimu.